10.18.2024

Nikaragua’dan Gazze için çağrı

Nikaragua’nın Lahey Büyükelçisi Carlos Jose Argüello Gomez siyonist rejimin Gazze’deki soykırımına ilişkin tüm ülkelere çağrıda bulundu.

Nikaragua ve Almanya heyetleri, Nikaragua’nın, Uluslararası Adalet Divanında (UAD)işgalci rejimin Gazze’deki soykırımına siyasi, mali ve askeri destek vermekle suçladığı Almanya aleyhinde açtığı davanın tedbir duruşmalarında ilk günün ardından mahkeme çıkışında açıklamalarda bulundu. Gazze’de soykırım işlendiği kanaatinde olduklarını dile getiren Argüello Gomez, şunları kaydetti:

“Dünyadaki tüm ülkelerin soykırımı durdurmaya çalışmakla ilgili aynı sorumluluğu var. Buradaki sorun şu aslında; İsrail bu konuda mahkemenin yetki alanını kabul etmiyor sadece Soykırım Sözleşmesi ile ilgili yetki alanını kabul ediyor. Dolayısıyla İsrail’e karşı davalar hep bu temele dayanıyor. Almanya ve diğer ülkelere karşı daha geniş bir yetki alanımız var. Dolayısıyla Nikaragua sadece Soykırım Sözleşmesi değil, diğer tüm sözleşmeleri dikkate alarak talepte bulunuyor, Cenevre Sözleşmeleri ve diğer uluslararası sözleşmeleri de dikkate alıyor. Bu sayede mahkemenin yetki alanıyla ilgili daha geniş olanağa sahibiz.”