10.18.2024

İşgalci İsrail, birliklerinin bir kısmını Han Yunus kentinden geri çekti

İşgalci İsrail, Han Yunus’tan çekildi. Ancak kent yerle bir oldu, geri dönen halk evlerini bulamadı.
Han Yunus’taki yıkım

İsrail, birliklerinin önemli bir kısmını Gazze’nin Han Yunus kentinden geri çekti. Çekilmenin ardından saldırılar nedeniyle kaçan Han Yunus halkının bir bölümü evlerinin durumunu görmek için dönmeye başladı. Ancak kentin yerinde yerle bir olmuş bina yığınları buldular.

“CESET KOKULARINI ALIYORUZ”
İsrail saldırıları şehrin yüzde 90’ından fazlasını yıktı. Sadece konutlar değil, kamu tesisleri, yollar da dahil olmak üzere tüm alanlar tanınmayacak şekilde tahrip edildi.

El Cezire’ye konuşan Han Yunus’un doğu kesiminde yaşayan bazı Gazzeliler, hayatları boyunca yaşadıkları sokakları tanıyamadıklarını söyledi. 51 yaşındaki Muhammed “Hâlâ enkaz altında cesetler var. Pis kokuyu alabiliyoruz” dedi. Han Yunus’a geri dönen dört çocuk annesi Maha Thaer de, “Yaşamak için uygun olmasa da çadırlardan iyidir” diyerek ağır hasar görmüş dairesine geri taşınacağını belirtti.

İSRAİL REFAH PLANINI SÜRDÜRÜYOR
Bu arada İsrailli yayın kuruluşu Channel 13 TV, İsrail’in Refah’ı bir hafta içinde boşaltmaya hazırlandığını ve aralıksız saldırılar nedeniyle yerinden edilen yaklaşık 1.5 milyon Filistinlinin buraya sığınması nedeniyle sürecin birkaç ay sürebileceğini bildirdi.Adlarının açıklanmaması koşuluyla konuşan askeri yetkililer de, Hamas Lideri Yahya Sinvar’ın memleketi olan güney Han Yunus da dahil olmak üzere hedefe yönelik operasyonları sürdürmek için Gazze’de “önemli bir gücün” kaldığını belirtti.

İSRAİLLİ KOMUTAN: DURMAKTAN ÇOK UZAĞIZ
İsrailli savunma yetkilileri, ordu Refah’a girmeye hazırlanırken birliklerin “sadece yeniden toplandığını” söylüyor. Askeri Şef Korgeneral Herzi Halevi “Gazze’deki savaş devam ediyor ve durmaktan çok uzağız” açıklaması yaptı.

Netanyahu’ya yakın bakanlardan Aidit Silman da İsrail medyasına verdiği demeçte Hamas’la ateşkes sağlanmasının hâlâ çok uzak olduğunu söyledi. İsrail’in “Refah’taki askeri operasyonunun” zaman içinde gerçekleşeceğini ve İsrail’in askeri hedeflerini gerçekleştirmesi gerektiğini savundu.

İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant, birliklerin Gazze’ye yönelik yoğun saldırılardan kaçan 1.5 milyon Filistinlinin sığındığı Refah da dahil olmak üzere “Gelecekteki görevlere hazırlanmak üzere” kentten ayrıldığını açıklamıştı.

BAKAN BEN-GVİR’DEN REFAH TEHDİDİ
İsrail Ulusal Güvenlik Bakanı Itamar Ben-Gvir ise, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu’yu “Refah’a kapsamlı bir saldırı yapmadan Gazze’ye yönelik savaşı sona erdirmeye karar vermesi halinde başbakan olarak görevine devam etme yetkisine sahip olmayacağı” konusunda tehdit etti.

Faşist bakan, Netanyahu liderliğindeki koalisyon hükümetinin kilit üyelerinden biri. Ben-Gvir’in partisinin desteği olmadan Netanyahu meclis çoğunluğunu kaybediyor.

KAHİRE GÖRÜŞMELERİNDE NELER OLDU?
İSRAİLLİ Bakan Ben-Gvir’in Refah operasyonu açıklaması, Kahire’de olası bir ateşkes ve esirlerin serbest bırakılması için yeniden başlayan görüşmelerin ardından geldi.

Görüşmelerin nasıl geçtiğine dair ise çelişkili haberler geçildi. Bazı kaynaklar ilerleme kaydedildiğini söylerken, bir Hamas yetkilisi el Cezire ve Reuters haber ajansına, “savaşan taraflar arasındaki uçurumun hâlâ geniş” olduğunu aktardı.

Adının açıklanmasını istemeyen Hamas yetkilisi Reuters’a Kahire’de İsrail, Katar ve ABD heyetlerinin de katıldığı Gazze ateşkes görüşmelerinin yeni turunda ilerleme kaydedilmediğini söyledi. “İşgalin tutumunda bir değişiklik yok ve bu nedenle Kahire görüşmelerinde yeni bir şey yok. Henüz bir ilerleme yok” dedi. Reuters’a konuşan bir başka Filistinli yetkili de, “Esir takası konusunda Hamas daha esnek davranmaya istekliydi ve öyle davranıyor, ancak ana taleplerimiz konusunda esneklik yok” dedi.

Öğleden sonra ise İsrail medyası, ateşkes ve esir takası müzakereleri için Kahire’de bulunan İsrail heyetinin ülkeye döndüğünü ve müzakerelerde durumun belirsiz olduğunu duyurdu. Buna rağmen müzekerelerin yeniden başlayabileceği belirtildi.

İsrail, saldırıları kısa süre içinde sonlandırmayı ya da Gazze’den çekilmeyi reddediyor.