10.24.2024

UAD: Filistin, Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki anlaşmazlıkların çözümü için yargı yetkimizi kabul ediyor

UAD, İsrail’e “soykırım iddialarını araştırılabilmesi için Gazze Şeridi’ne engelsiz erişim sağlanması için etkili tedbirler alması” çağrısında bulundu.

Uluslararası Adalet Divanı (UAD) dün yaptığı açıklamada, Filistin’in Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki tüm anlaşmazlıkların çözümü için derhal geçerli olmak üzere divanın yargı yetkisini kabul eden bir beyanda bulunduğunu duyurdu.

Mahkeme, Filistin’in üye devlet olmamasına rağmen, “Soykırım Sözleşmesi kapsamındaki tüm uyuşmazlıkların çözümünde Mahkeme’nin yargı yetkisini kabul ettiğine dair bir beyanda bulunması” koşuluyla, mahkemenin kapılarının üye olmayan tüm devletlere açık olduğunu açıkladı.

Uluslararası Adalet Divanı (UAD) geçen mayıs ayında, İsrail’e Refah’taki askeri saldırılarını ve diğer eylemlerini derhal durdurması çağrısında bulunan bir karar yayınladı ve bu karar Filistin Devlet Başkanlığı ve Hamas tarafından memnuniyetle karşılandı.

Mahkeme, Refah’taki insani durumun “felaket” olduğunu ve İsrail’i Gazze Şeridi’ndeki savaşın yansımalarına ilişkin geçici tedbirler almaya çağırdığı önceki kararından bu yana daha da kötüleştiğini belirtti.

UAD, İsrail’den “Birleşmiş Milletler’in yetkili organları tarafından soykırım iddialarını araştırmak üzere yetkilendirilen herhangi bir soruşturma komisyonu, gerçekleri araştırma misyonu veya diğer herhangi bir soruşturma organının Gazze Şeridi’ne engelsiz erişimini sağlamak için etkili tedbirler alması” çağrısında bulundu.

Merkezi Lahey’de bulunan Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Birleşmiş Milletler’in en yüksek merciidir. Ülkeler arasındaki anlaşmazlıkların incelenmesinde uzmanlaşmıştır ve kararları nihai ve bağlayıcıdır.