09.28.2024

Yangın bölgesinde valiye tepki gösteren genç, korumalar tarafından darbedildi

Yangında hayatını kaybedenler için kurulan taziyede Diyarbakır Valisine tepki gösteren S.Ç. adlı genç, korumalar tarafından darbedildi.

Diyarbakır Çınar ilçesine bağlı Köksalan ve Yazçiçeği ile Mardin’in Mazıdağı ilçesine bağlı Yücebağ ve Yetkinler kırsal mahallelerinde 20 Haziran tarihinde yaşanan yangında 15 kişi hayatını kaybetti. Yangında hayatını kaybedenler için kurulan taziyelere ziyaretler sürerken, Çınar ilçesine bağlı Köksalan kırsal mahallesindeki taziyeyi dün akşam saatlerinde Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su ziyaret etti. Köylüler yangının “anız yakmaları” nedeniyle çıktığını söyleyen valiye tepki gösterdi. 

Köylülerin tepkisi üzerine yaşanan tartışma büyürken, yurttaşlardan Ş.Ç. yaşananları cep telefonuyla kayıt altına almak istedi. Bu sırada valinin korumaları S.Ç’yi darp ederek, telefonundaki görüntüleri de sildi. Tepkilerin artması nedeniyle Vali Su taziye yerinden ayrılmak zorunda kaldı. 

“DEDAŞ’IN SORUMLULUĞU VAR”

Yaşanan arbedede valiye tepki gösteren isimler arasında yer alan ve yaptığı açıklamalar nedeniyle Dicle Elektrik Dağıtım AŞ’nin (DEDAŞ) hakkında suç duyurusunda bulunduğu İbrahim Eren, yaşananları anlattı. Valinin belge ve bulgulara baktıktan sonra açıklama yapması gerektiğini söyleyen Eren, yapılan incelemelerin ardından çıkan yangından ya köylünün ya da DEDAŞ’ın sorumlu olduğunun açığa çıkacağını ifade etti. Köyün tamamının yangının elektrik tellerinin birbirine çarpması sonucu düşen kıvılcımların toplanmamış buğday tarlasına düşerek çıktığına şahit olduğunu kaydeden Eren, DEDAŞ’ın kendisine dava açtığını söyledi.

Kendisinin AKP’nin resmi üyesi olduğunu ve devleti karalamaya yönelik herhangi bir çaba içerisinde olmadığını vurgulayan Eren, DEDAŞ’ın köylüleri suçlayarak sorumluluktan kaçmaya çalıştığını ifade etti. Eren, “DEDAŞ, Köylülerin zararını karşılamamak için, ‘köylüler yaptı’ diyor. Devlet yetkilileri de halkın değil DEDAŞ’ın sözünü dinliyor. Söylemimiz ne siyasi ne de ideolojiktir. Canlarımız gitti ve trilyonlarca zararımız var. Köyde her şey yandı ve artık yaşanacak gibi değil. Buna rağmen kalkıp bizi suçluyorlar. Köylerde araştırma yapacak devlet yetkililerine taraf tutmadan, belge ve bilgilere bakarak objektif bir şekilde araştırma yaparak açıklama yapmaları çağrısında bulunuyoruz” diye konuştu. 

TAZİYE EVİNDE VALİ VE AKP’LİLERE TEPKİ

Mardin Valisi Tuncay Akkoyun ve AKP’li Milletvekili Faruk Kılıç da Mazıdağı ilçesinin Kelekê köyünde kurulan taziyeyi ziyaret etti.

Yurttaşlar, Vali Akkoyun ve Kılıç’a tepki gösterdi. Yurttaşlar, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Mardin Milletvekili Saliha Aydeniz ile Vali Akkoyun arasında tartışma yaşanması üzerine valiye tepki gösterdi. Akkoyun ve beraberindekiler, tepkiler üzerinde taziye evinden ayrıldı.