09.19.2024

Acil durum çağrısı: Gazze’ye insani yardım girişi 65 gündür engelleniyor

Filistinli yetkililerden acil durum çağrısı: Gazze’ye insani yardımların girişi, 65 gündür engelleniyor

Filistin hükümeti, Gazze Şeridi’ne yardım ve tıbbi malzeme girişinin 65 gündür engellendiğini açıkladı.

Gazze Şeridi’ndeki hükümetin Medya Ofisi tarafından yapılan yazılı açıklamada, kara sınır kapılarının kapalı olmasının binlerce çocuk, hasta ve sivil için hayati risk oluşturduğu vurgulandı. Ayrıca, Gazze Şeridi’ne yardım ve tıbbi malzeme girişinin 65 gündür engellendiği belirtildi.

Bu durumun, binlerce çocuk, hasta ve sivilin hayatını tehdit ettiği kaydedilen açıklamada, yüz binlerce ton yardım ve tıbbi malzemenin, Gazze Şeridi’nin sınır kapılarında yığıldığı ve bölgeye girişlerine izin verilmediği aktarıldı.

İşgalci İsrail’in bu uygulamaları, “ahlaki çöküşün boyutunu gösteren tarihi ve yasal bir suç” şeklinde nitelendirilerek bazı ülkelerin de Gazze’de insani felaket oluşturulmasında katil İsrail’in yanında yer aldığına işaret edildi.

Açıklamada açlık ve kıtlığın önüne geçilmesi için ABD başta olmak üzere uluslararası toplumun “kararlı şekilde tarihi sorumluluk” almaları gerektiği vurgulandı.

Gazze’deki hükümetin Medya Ofisi, işgalci İsrail’in 17 Haziran’da Refah Sınır Kapısı’nı yıkmasının, 15 binden fazla yardım tırının bölgeye girişini engellediği ve tırların beklemede olduğunu açıklamıştı.

REFAH’A KARA SALDIRISI

İşgalci İsrail ordusu, 6 Mayıs’ta yaptığı açıklamada, zorla yerinden edilmiş Filistinlilerin sığındığı Refah’ın doğusundaki bazı mahallelerin boşaltılması uyarısında bulunmuştu.

Bunun ardından 7 Mayıs’ta işgalci İsrail ordusu, Gazze’nin Refah bölgesine kara saldırısı başlatarak Mısır’la olan sınır kapısının Gazze tarafını ele geçirdiğini duyurmuştu.

Refah Sınır Kapısı, bölgede katil İsrail işgalinin başladığı 7 Mayıs’tan bu yana kapalı tutuluyor.

Gazze Şeridi’nin katil İsrail’in işgali altındaki bölgeler dışında dış dünyaya açılan tek kapısı durumundaki Refah Sınır Kapısı’nın kapalı olması, gıda sıkıntısıyla karşı karşıya kalan Gazze’ye insani yardım girişlerini önemli ölçüde etkiliyor.

KATİL İSRAİL’İN GAZZE’DEKİ KATLİAMINDA SON DURUM

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, işgalci İsrail’in Gazze Şeridi’ne 278 gündür sürdürdüğü saldırılara ilişkin bilgi verildi.

İşgalci İsrail ordusunun son 24 saatte Gazze’nin çeşitli bölgelerinde 4 “katliam” gerçekleştirdiği, söz konusu saldırılarda 52 Filistinlinin daha hayatını kaybettiği, 208 Filistinlinin yaralandığı belirtildi.

Gazze’ye saldırıların başladığı 7 Ekim’den beri hayatını kaybeden Filistinlilerin sayısının 38 bin 295’e, yaralananların sayısının da 88 bin 241’e çıktığı aktarıldı.

İşgalci İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin farklı bölgelerinde sürdürdüğü bombardımanların büyük yıkıma yol açtığı vurgulandı.

Açıklamada ayrıca hâlâ enkaz altında ve yol kenarlarında cesetlerin bulunduğu ancak işgalci İsrail’in engellemeleri nedeniyle sağlık ekipleri ile sivil savunma görevlilerinin cenazelere ulaşamadığı vurgulandı.