09.19.2024

Yemen, Özel Ürettiği Sihalarla İşgal Altındaki Tel Aviv’i Vurdu!

Yemen Silahlı Kuvvetleri Gazze’ye verdiği desteği, Siyonist İsrail rejiminin turizm ve ekonomi merkezi Tel Aviv’i vurarak genişletti ve burayı “vurulacak bölge” ilan etti.

Yemen Silahlı Kuvvetleri, Gazze’ye destek operasyonlarının devamı olarak işgal altındaki Filistin’in Tel Aviv kentinde önemli bir bölgeyi hedef alan başarılı bir insansız hava aracı saldırısı gerçekleştirdiğini duyurdu.

Yemen Silahlı Kuvvetleri Sözcüsü Tuğgeneral Yahya Seri, bugün erken saatlerde yaptığı açıklamada söz konusu operasyonun yeni geliştirilen ‘Yafa’ insansız hava aracı tarafından gerçekleştirildiğini bildirdi. İHA, adını İsrail tarafından Tel Aviv’in bir parçası olarak işgal edilen Filistin şehrinden alıyor.

Seri, İHA’nın düşman radar ve önleme sistemlerinden kaçmak amacıyla özel olarak tasarlandığını söyledi. İHA’nın hedefine ulaştığı ve operasyonel amaçlarını yerine getirdiği belirtildi.

Açıklamada, Yemen Silahlı Kuvvetleri’nin Tel Aviv bölgesini artık bir “saldırı bölgesi” ve “gelecekteki operasyonlar için birincil hedef olarak” gördüğü vurgulandı.

Seri, Yemen Silahlı Kuvvetleri’nin İsrail işgalinin iç cephesine karşı stratejik saldırılara odaklanmaya devam etme niyetinde olduğunu ve topraklarının derinliklerine ulaşmayı hedeflediğini açıkladı.

Sözcü ayrıca, Yemen Silahlı Kuvvetleri’nin elinde işgal altındaki Filistin’e ait, aralarında hassas askeri ve güvenlik bölgelerinin de bulunduğu bir “hedef bankası” olduğunu bildirdi.

Seri, Yemen Silahlı Kuvvetleri’nin, işgalcilerin Gazze’deki Filistinlilere yönelik suç ve katliamlarına misilleme olarak bu hedeflere yönelik operasyonlarını sürdüreceği sözünü verdi.

Açıklamada ayrıca, Yemen Silahlı Kuvvetleri’nin Arap ve İslam dünyasını savunan kahraman Gazze direnişini destekleme kararlılığı teyit edilirken, Yemen Silahlı Kuvvetleri’nin operasyonlarının Gazze’ye yönelik saldırılar durana ve Filistin halkına yönelik kuşatma kaldırılana kadar devam edeceği vurgulandı.

El-Meyadin muhabiri bu gece erken saatlerde bir insansız hava aracının denizden işgal altındaki Filistin hava sahasına girdiğini ve Tel Aviv’deki ‘Shalom Aleichem Caddesi’nde bir binaya çarparak önemli hasara yol açtığını duyurdu.

İsrail acil servisleri patlamada sekiz kişinin şarapnel parçaları nedeniyle yaralandığını bildirirken, İsrail medyası bir kişinin öldüğünü duyurdu. İsrail medyasının verdiği bilgileri doğrulayan polise göre, ceset patlamanın yakınındaki bir binada bulundu ve şarapnel yaraları tespit edildi.

Patlamanın yankılarının Batı Şeria’ya kadar duyulduğu ve İsrailliler arasında yaygın bir paniğe neden olduğu bildirildi.

İsrail medya kaynakları büyük bir insansız hava aracının Tel Aviv’e denizden alçak irtifadan yaklaştığını açıkladı.

İnsansız hava aracının tüm savunma sistemlerini aşarak binayı nasıl vurduğu henüz netlik kazanmış değil.

ABD elçiliğinin yakınında

Filistinli gazeteciler, gazeteci Samir Kuveyre’nin de teyit ettiği üzere, patlamanın Tel Aviv’in ana caddelerinden birinde, yakınlardaki ABD büyükelçiliği de dahil olmak üzere ek hava savunma sistemlerinin bulunduğu yoğun güvenlikli bir bölgede meydana geldiğini kaydetti.

Kuveyre’ye göre, operasyonda kullanılan İHA Hizbullah’a ait bir İHA’ya benziyor.

İsrail medyası da patlamanın ardından İsrail Başbakanı Netanyahu’nun ABD gezisini ertelediğini duyurdu. Ofisinden kaynaklar, olayın ciddiyetinin bu kararı gerektirdiğini belirtti.

“Güvenlik başarısızlığı” ve eleştiriler

İsrail medyası “operasyonel başarısızlığı” eleştirmekte gecikmedi ve kara, hava ve deniz radarlarının insansız hava aracını tespit edemediğine dikkat çekti. Bu “hatanın”, yüksek alarm durumuna ve Tel Aviv’deki ABD konsolosluğuna yakın olmasına rağmen meydana geldiğinin altı çizildi.

Bir yorumcu hayal kırıklığını şöyle dile getirdi: “Birileri Savunma Bakanı Yoav Gallant’ı uyandırmalı. Uyuyor gibi görünüyor. Bütün ülke uyanık. Sadece ‘Aman’ (Askeri İstihbarat) başkanının uyanık olduğundan emin olmamız gerekiyor.”

“Yerleşimcilerin” de hükümetin durumu ele alış biçiminden duydukları “hayal kırıklığını” ifade etmeleriyle birlikte “kamuoyunun öfkesi” giderek artıyor.

Bir yorumcu şunları kaydetti: “%100 sağcı hükümete günaydın. İnsansız hava aracının evlerinizden birini vurmaması çok yazık, belki o zaman kendiniz yerine vatandaşlarla ilgilenirdiniz!”

Söz konusu kişi şöyle devam etti: “İsrail ordusunun verdiği yanıttan, bunun ciddi bir operasyonel başarısızlıktan başka bir şey olmadığını anlayabiliyoruz. Patlama, hasar ya da kayıplardan değil -Hizbullah’la savaşta bu dört kat daha kötü olurdu- ama İsrail ordusunun düşman hedefini tespit etmek, bölge sakinleri için bir alarmı harekete geçirmek ve Tel Aviv’deki Amerikan konsolosluğuna sadece birkaç metre mesafedeki uluslararası stratejik bir hedefi vurmayı önlemeye çalışmak için yerde, havada ya da denizde hiçbir uyarı ve radar tespiti yapmamış olmasından. Tüm sistemlerin yüksek alarmda olduğu bir zamanda tam bir körlük. Hatırlatalım: söz konusu olan Eilat’taki bir okul ya da sınıra yakın Metula’daki bir ev değildir.”

Kamuoyu ve siyasi tepkiler

İsrail’de saldırı karşısında, Yemen Silahlı Kuvvetleri’ne karşı “kararlı bir şekilde” harekete geçilmesi çağrıları yapılıyor.

“Uzmanlar” güvenlik ve askeri kurumlara, operasyonun arkasında olduğuna inanılan Ensarullah’ın askeri sözcüsü Yahya Seri’nin yerini tespit etme ve öldürme çağrısında bulunuyor.

Hatta İsrail ordusundan yetkili biri, Seri’nin “ortadan kaldırılmasının caydırıcılığı bir nebze olsun geri getireceğini” öne sürdü ve diğer Ensarullah liderlerine kıyasla Seri’nin önemli bir psikolojik etkiye sahip olduğunu vurguladı.

İsrail Kanal 12 ise Tel Aviv’deki insansız hava aracı saldırısını “daha önce yaşadığımız her şeyden daha büyük bir patlama” diye duyurdu.

İsrail medyası, “Tüm kara, hava ve deniz algılama sistemleri, Tel Aviv’deki bir binayı ihlal ettiği ve hedef aldığı anda insansız hava aracını tespit edemedi” diyerek algılama sistemlerinin tamamen başarısız olduğunu vurguladı.

Uzmanlar, Tel Aviv’e yönelik operasyonun İsrail’in savunma altyapısındaki açıkları ortaya çıkardığını söylediler.