09.19.2024

Bangladeş’te kamuda kontenjan protestoları: Yasaklar sürüyor, en az 100 kişi öldü

Günlerdir protestoların devam ettiği Bangladeş’te internet kesintisi ve sokağa çıkma yasağının uzatılmasına karar verildi.

Kamuda kontenjan protestolarının sürdüğü Bangladeş’te şiddet olaylarının büyümesi üzerine Perşembe günü alınan bir kararla üniversiteler kapatıldı, internet kesildi ve geniş çaplı sokağa çıkma yasağı getirildi. Yerel kaynaklara göre, protestolarda en az 100 kişinin hayatını kaybettiği düşünülüyor.

Ülkedeki otoritelerin aldığı son karar, insanların “açık hedef” olmaması için sadece 15:00 ile 17:00 saatleri arasında, zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak üzere dışarı çıkmalarını öngörüyor.

Pazar ve pazartesi günlerinin resmi tatil olarak ilan edildiği ülkede, iki günlük arada bir tek acil servislerin çalışmasına müsaade edilecek

Güneydoğu Asya ülkesindeki olaylar, hükümetin 1971’de, Pakistan’a karşı verilen bağımsızlık savaşında yer almış gazilerin akrabalarına kamuda tanınan yüzde 30’luk kontenjan hakkını tekrar uygulamaya koymasıyla başlamıştı.

Bangladeş Yüksek Mahkemesi, protestocuların “ayrımcılık” olarak yorumladığı kararın revize edilmesine hükmetti.

Temyiz başvurusu üzerine alınan son kararda, gazi kotasının yüzde 5’e düşürülmesi, yüzde 2’lik kısmın azınlıklara, transseksüellere, engellilere ayrılması, alımların yüzde 93’ünde de liyakatin gözetilmesine hükmedildi.

Ancak internet yasağının hala devam ettiği ülkede Yüksek Mahkeme’nin almış olduğu kararın öğrencileri tatmin edip etmediği henüz bilinmiyor.

Bangladeş’te Şeyh Hasina hükümeti, Yüksek Mahkeme’nin almış olduğu karara yönelik şu ana dek herhangi bir yorum yapmadı.

Haftalar önce başlayan ancak pazartesi günü şiddetlenen protestolar, Başbakan Şeyh Hasina’nın Ocak ayında yapılan seçimlerin ardından üst üste dördüncü kez göreve gelmesinden bu yana karşılaştığı en büyük meydan okuma olarak öne çıkıyor.

Protestolar, Başbakan Şeyh Hasina’nın ana muhalefet gruplarının boykot ettiği ocak ayındaki seçimlerde üst üste dördüncü dönemini kazanmasından bu yana Bangladeş hükümetine karşı en ciddi meydan okumayı oluşturdu.

Ülkede internet altyapısı, perşembe gecesi büyük ölçüde kesintiye uğrarken, kesintiler başkent Dakka’da cuma günü de devam etti. Facebook ve WhatsApp gibi sosyal medya platformlarının da kullanılmadığı biliniyor.