09.23.2024

İşgalci İsrail’in Lübnan’ın güneyinde düzenlediği saldırıda 2 kişi öldü

İsrail ordusunun Lübnan’ın güneyinde bir aracı ve motosikleti hedef alması sonucu, 2 kişinin öldüğü, biri çocuk, 3 kişinin yaralandığı bildirildi.

Golan Tepeleri’ne yönelik füzeli saldırıdan Hizbullah’ı sorumlu tutan İsrail, Lübnan’ın güney bölgelerini bombaladı. Beyrut Havalimanı bir süre tüm uçuşlara kapatılırken birçok hava yolu şirketi de uçuşlarını erteledi. 10’dan fazla ülke vatandaşlarına Lübnan’ı terk etme çağrısı yaptı.

GÜNEY LÜBNAN’A SALDIRI
İsrail ordusu Lübnan’ın güneyinde bir aracı ve motosikleti insansız hava araçlarıyla (İHA) hedef aldı. Saldırı sonucu 2 kişinin öldüğü, biri çocuk 3 kişinin yaralandığı bildirildi. Saldırının Şakra ve Mis el-Cebel beldeleri arasında gerçekleştiği öğrenildi. Hizbullah’tan yapılan açıklamada ölenlerin Hizbullah üyeleri 33 yaşındaki Abbas Muhammed Selami ve 29 yaşındaki Abbas Fadi Hicazi olduğu belirtildi. Böylece İsrail ordusunun Lübnan’ın güneyine yönelik 8 Ekim 2023’ten beri düzenlediği hava saldırılarında ölen Hizbullah mensubu sayısı 386’ya yükseldi. Cumartesi günü İsrail’in işgali altında bulunan Golan Tepeleri’ndeki Mecdel Şems beldesindeki futbol sahasının füzeyle vurulması sonucu aralarında çocukların da yer aldığı 12 kişi hayatını kaybetmiş, 17’si ağır 35 kişi yaralanmıştı. İsrail, saldırının Hizbullah tarafından gerçekleştirildiğini açıklamış ancak Hizbullah bunu reddetmişti. Saldırının ardından İsrail’in “bedel ödeteceği”ne dair açıklamaları Lübnan’ı alarma geçirmişti.

REUTERS: BİRKAÇ GÜN SÜREBİLİR
İsrailli üst düzey bir savunma yetkilisi Reuters’e yaptığı açıklamada, İsrail’in misilleme olarak Lübnanlı gruba zarar vermek istediğini ancak bölgeyi topyekun bir savaşa sürüklemek istemediğini ileri sürdü. Reuters’e konuşan diğer iki yetkili ise ülkenin “Birkaç günlük çatışma” ihtimaline karşı hazırlık yaptığını söyledi. Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Buhabib, İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırıların “sınırlı” olacağı konusunda “Güvence verdiğini” söyledi. Buhabib, başkent Beyrut merkezli Al-Jadeed Televizyonu’na verdiği demeçte, İsrail ile Hizbullah hareketi arasında Golan Tepeleri saldırısı nedeniyle artan gerilime değindi. Buhabib, Hizbullah hareketinin vereceği karşılığın da benzer oranda olacağını belirtti.

İSRAİL VE LÜBNAN’DA UÇUŞLAR ASKIYA ALINDI
İsrail’in Lübnan’a muhtemel saldırıları nedeniyle Beyrut Refik Hariri Uluslararası Havalimanındaki uçak seferleri pazar akşamı askıya alındı. Sabah saatlerinde yeniden başlayan uçuşlar kapsamında bazı uçaklar havalimanına indi. Ancak birçok seferin ise iptal edildiği bildirildi. Lübnan devletine ait Middle East Airlines (MEA) Havayolları, Beyrut’a yapılacak olan bazı uçak seferlerini bu sabaha kadar ertelediğini duyurdu. Almanya havayolu şirketi Lufthansa ile Avusturya Havayolları ise planlanan İsrail uçuşlarını iptal ettiğini açıkladı.

BATILI ÜLKELERDEN ‘LÜBNAN’I TERK EDİN’ UYARILARI
ABD’nin Beyrut Büyükelçiliği tarafından yapılan açıklamada, Mecdel Şems olayından kaynaklı bölgede artan tansiyon nedeniyle Lübnan’daki uçak seferlerini aksatan değişikliğin meydana geldiği belirtilerek ABD vatandaşlarına Lübnan’a seyahat etmemeleri uyarısı yapıldı. Açıklamada, “Lübnan’da tam kapsamlı bir savaş korkusu, İsrail ile İran destekli Hizbullah arasındaki şiddetli çatışmalar son haftalarda arttı” ifadesi yer aldı. Avustralya hükümeti de “Lübnan’daki Avustralyalılar, ticari uçuşlar devam ederken derhal ülkeyi terk etmelidir. Beyrut Havalimanı kapanabilir ve uzun bir süre boyunca ülkeyi terk edemeyebilirsiniz” açıklaması yaptı. İsveç, Fransa, Belçika, Norveç, Almanya, Danimarka, Hollanda, İrlanda ve İngiltere gibi çok sayıda ülkeden de “Lübnan’dan ayrılın” uyarıları geldi. İngiltere’den yapılan açıklamada da “Tansiyonun yüksek olduğu bölgede gerginlik çok kısa sürede artabilir, Lübnan’dan çıkış rotalarını etkileyebilir” denildi.