09.21.2024

AYM kendi kararını siteden kaldırdı: Yüksek yargıda garip gelişme

Instagram’ın Türkiye genelinde BTK kararıyla kapatıldığı günün sabahında Anayasa Mahkemesi’nde ifade özgürlükleri açısından önemli bir gelişme yaşandı. AYM, önce İletişim Başkanlığı’nın basın ve ifade özgürlüğüne müdahale edebilecek yetkilerini iptal ettiğini duyurdu. AYM, konuyla ilgili sosyal medya hesabından yayımladığı kararın paylaşımını bir saat geçmeden sildi. Paylaşımların silinmesinin ardından AYM’nin resmi web sitesine de erişim sağlanamıyor.

Anayasan Mahkemesi, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun (BTK), Instagram’a erişim engeli getirdiği gün 2 Ağustos 2024 tarihinde verdiği kararla, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’nın basın ve ifade özgürlüğüne müdahale edebilecek bazı yetkilerini iptal ettiğini duyurdu.

Yüksek Mahkeme, ilk olarak 66 numaralı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’nin 5. maddesiyle 14 numaralı İletişim Başkanlığı Teşkilatı Hakkında Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’ne eklenen 6/A maddesinin ‘c’ ve ‘ç’ bentlerini Anayasa’ya aykırı bularak iptal ettiğini bildirdi.

İNTERNET SİTESİNE ULAŞILAMIYOR, PAYLAŞIMLAR SİLİNDİ

AYM, İletişim Başkanlığı’nın yetkileriyle ilgili sosyal medya hesabından yayımladığı kararın paylaşımını 1 saat geçmeden sildi. AYM’nin web sitesinde kararın linkine de artık ulaşılamaması dikkat çekti.