09.20.2024

BM’den Sudan’daki sivillere yönelik saldırıların derhal ve koşulsuz olarak durdurulması çağrısı

Birleşmiş Milletler’in Sudan’daki araştırma misyonu Cuma günü yaptığı açıklamada, “savaşan tarafların savaş suçlarına varabilecek korkunç insan hakları ihlalleri yaptıklarını” söyledi.

BM misyonu, bir rapor hazırlayarak Sudan’da sivillere yönelik saldırıların derhal ve koşulsuz olarak durdurulması ve halkı korumak için bağımsız ve tarafsız bir güç konuşlandırılması çağrısında bulundu. BM raporunda belirtilenler hakkında ilgili Sudanlı yetkililerden herhangi bir yorum yapılmadı. Raporda “savaşan tarafların insan hakları ihlalleri ve savaş suçları ve insanlığa karşı suçlara varabilecek korkunç uluslararası suçlar işledikleri” vurgulandı.

“Sudan Silahlı Kuvvetleri ve Hızlı Destek Güçleri ile onların müttefikleri, sivillere, okullara, hastanelere, iletişim ağlarına ve yaşamsal su kaynaklarına yönelik hava saldırıları ve bombalamalarla gerçekleştirilen ayrım gözetmeyen ve doğrudan saldırılar da dahil olmak üzere yaygın ihlal modellerinden sorumludur. Aynı kaynağa göre, “Savaşan taraflar aynı zamanda tecavüz ve diğer cinsel şiddet biçimleri, keyfi tutuklama ve gözaltıların yanı sıra işkence ve kötü muamele yoluyla da sivilleri hedef aldı.”

Bu bağlamda Sudan’daki bilgi toplama misyonunun başkanı Muhammad Shandi Othman, aynı rapora göre, “Bu sonuçların ciddiyeti, sivilleri korumak için acil ve acil eylem gerekliliğini doğruluyor” dedi.