09.20.2024

Doğu Afrika’yı hareketlendiren baraj projesi

Etiyopya’nın 2011 yılında inşasına başladığı Büyük Etiyopya Rönesansı Barajı (GERD), Nil Nehri’nden beslenen ülkeleri öfkelendiriyor.

Etiyopya’nın Mavi Nil Nehri üzerine kurduğu Büyük Etiyopya Rönesansı Barajı (GERD), ülkenin Mısır ile ilişkilerini kritik seviyeye getirdi ve bölgeyi dengesizleştirme riski taşıyor.

Etiyopya, ülkenin enerji ihtiyacını karşılamak için 2011 yılında başlattığı bu dev projeyle önemli bir kalkınma hamlesi yapmayı planlıyor. GERD, kıtanın en büyük hidroelektrik santrali olacak. Ancak 2020 yılından beri dolmakta olan ve enerji üreten baraj, Mısır başta olmak üzere birçok Afrika ülkesinin temel su kaynağı olan Nil Nehri’ni %85 oranında besleyen Mavi Nil Nehri üzerinde. Dolayısıyla baraj, Nil Nehri’nden faydalanan Sudan ve Mısır için ciddi bir tehdit oluşturuyor.

Bölgede gerilimler tırmanıyor

Birçok ülke, birkaç yıllık bir kuraklık durumunda susuz kalacaklarını söylerken Mısır, barajın uluslararası hukuka aykırı olduğunu öne sürüyor. Etiyopya ise Mısır’ın bu söyleminin arkasında Nil Nehri üzerinde kendi tekelini koruma isteği olduğunu söylüyor.

Kıyı erişimi olmayan Etiyopya, Somali’den bağımsızlığını ilan eden Somaliland ile bir liman projesi konusunda anlaşınca, iki ülke arasındaki ilişkiler gerildi. Mısır, geçen hafta Somali ile bir askerî pakt imzaladı. Etiyopya, paktı bir “provokasyon” olarak nitelendirdi. Etiyopya’nın suya erişmek için yaptığı hamlelerin sonucunda bölge ısınıyor.

Etiyopya Başbakanı Abiy Ahmed, Mısır ile Somali arasında imzalanan askerî paktın ardından hafta sonu yaptığı bir açıklamada, “ülkesini işgal etmeye kalkışacak ülkelerin 10 kere düşünmesi gerektiğini” ve “saldırganların püskürtüleceğini” söyledi.