09.20.2024

UNRWA: Gazze’de okul yılı tüm sınıfların kapalı olmasıyla başladı

İşgalci İsrail, Gazze’nin kuzeyinde yeni tahliye emri verdi. 58.000 Gazzeli çocuk pazartesi günü birinci sınıfa başlayacaktı

‘Genellikle böyle bir gün kutlama günü olurdu’

Reuters’da yer alan haberde Filistin topraklarında yeni eğitim yılı, 11 ay süren savaşın ardından Gazze’deki tüm okulların kapatılması ve ateşkes belirtisinin olmamasıyla pazartesi günü resmen başladı. Çatışmalar sürerken işgalci İsrail, atılan roketlere yanıt olarak Gazze Şeridi’nin kuzeyinde yaşayanlara evlerini terk etmeleri yönünde yeni emirler verdiğini duyurdu.

Umm Zaki’nin 15 yaşındaki oğlu Moataz’ın 10. sınıfa başlaması gerekiyordu. Bunun yerine Gazze’nin merkezindeki Deir al-Balah’taki çadırlarında uyandı ve bir kilometreden fazla uzaklıktan bir su kabı almaya gönderildi.

“Genellikle böyle bir gün, çocukları yeni üniformalarıyla görmek, okula gitmek ve doktor ve mühendis olmayı hayal etmek için bir kutlama günü olurdu. Bugün tek umudumuz, onlardan herhangi birini kaybetmeden önce savaşın bitmesi” ifadelerini kullandı.

Filistin Eğitim Bakanlığı, Gazze’deki tüm okulların kapatıldığını ve 7 Ekim’de Hamas’ın müdahalesinin ardından işgalci İsrail’in bölgeye yönelik saldırılarında okulların yüzde 90’ının yıkıldığını veya hasar gördüğünü bildirdi.

Gazze’deki okulların yaklaşık yarısını yöneten BM Filistinli yardım kuruluşu UNRWA, mümkün olduğunca çoğunu binlerce yerinden edilmiş aileye barınma imkânı sağlayan acil barınaklara dönüştürdü. UNRWA İletişim Direktörü Juliette Touma, yaptığı açıklamada, “Çocuklar okuldan ne kadar uzun süre uzak kalırsa, kaybettikleri öğrenmeyi telafi etmeleri o kadar zorlaşıyor ve kayıp bir nesil olma, çocuk evliliği, çocuk işçiliği ve silahlı gruplara katılma gibi istismara uğrama olasılıkları da o kadar artıyor” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı, okula kayıtlı olan 625 bin Gazze’deki Filistinli’nin yanı sıra bu yıl 58 bin altı yaşındaki çocuğun daha birinci sınıfa başlamak için kayıt yaptırması gerektiğini belirtt. UNRWA geçen ay 45 sığınma evinde, öğretmenlerin çocukların ruh sağlığına yardımcı olmak için oyunlar, drama, sanat, müzik ve spor aktiviteleri düzenlediği bir eğitime dönüş programı başlattı.

Gazze’deki 2,3 milyon nüfusun neredeyse tamamı en az bir kez evlerini terk etmek zorunda kalmış, bazıları ise 10 kez kaçmak zorunda kalmış. İşgalci İsrail, bir önceki gün Filistin’in katil İsrail işgali altındaki güney bölgesine roket atılmasının ardından, Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki bir bölgede yaşayanlara evlerini terk etmeleri talimatını verdi.

Katil İsrail’in askeri sözcüsü, “Belirtilen bölgedeki herkese. Terör örgütleri bir kez daha İsrail Devleti’ne roket atıyor ve bu bölgeden terör eylemleri gerçekleştiriyor. Belirtilen bölge geçmişte birçok kez uyarıldı. Belirtilen bölge tehlikeli bir savaş bölgesi olarak kabul ediliyor,” ifadelerini kullandı.