09.19.2024

Kiraları elden yatıranlar ne kadar ceza ödeyecek! İşte kalem kalem o cezalar

Vergi Usul Kanunu (VUK) değişti. Değişikliğe göre kiralar bundan böyle elden kesinlikle verilmeyecek, kira bedeli tamamen bankaya yatırılacak. Kirayı bankaya yatırmak yerine elden verenlere büyük cezalar öngörülüyor. İşte kiraları elden yatıranların ödeyeceği cezalar.

Vergi Usul Kanunu (VUK) değişti! Değişikliğe göre kiralar bundan böyle elden kesinlikle verilmeyecek, kira bedeli tamamen bankaya yatırılacak…

Büyük büyük şirketlerin, bankaların vergi borçları silinirken, israf, yolsuzluk ve rüşvet iddiaları hemen her gün konuşulurken yönetim, kira gelirlerinden gelecek vergilere gözünü dikti.

Kirayı bankaya yatırmak yerine elden verenlere büyük cezalar öngörülüyor. 

Dünya Gazetesi yazarı Mahmut Bülent Yıldırım, kira ödemelerinin bankaya yatırılmaması durumunda karşılaşılacak cezaları yazdı. İşte Yıldırım’ın yazısındaki ilgili bölüm;

İŞTE ELDEN KİRA YATIRANLARIN ÖDEYECEĞİ CEZALAR  

“Vergi Usul Kanunu’nun mükerrer 355 inci maddesinde yer alan hüküm uyarın­ca kira ödemelerinde tevsik zorunlulu­ğuna uymayanların her birine hem kira­cıya hem de kiralayana olmak üzere her bir işlem için

-Birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında 20.000-TL den,

-İkinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler hakkında 10.000-TL den,

-Yukarıda yazılı bulunanlar dışında kalanlar hakkında 5.000-TL den az ol­mamak üzere işleme konu tutarın %10’u oranında özel usulsüzlük cezası kesi­lir. Ancak, bir takvim yılı içinde kesile­cek özel usulsüzlük cezasının toplamı 20 milyon lirayı geçemez.

Tevsik zorunluluğuna uymaksızın el­den ödeme yapanların, bu durumu öde­meyi takip eden beş iş günü içerisinde kendiliğinden idareye bildirmesi halin­de, ödeme yapanlara özel usulsüzlük ce­zası kesilmez.

Kira ödemesinin bir kısmının Banka veya PTT aracılığıyla, bir kısmının ise elden ödenmesi halinde, kira bedelinin tamamı üzerinden değil, elden ödenen tutar dikkate alınarak ceza uygulaması yapılacaktır. Tebliğ Taslağı yayımlandığı şekilde yürürlüğe girerse tutarı ne olur­sa olsun konut ve işyeri kira ödemele­ri Banka veya PTT aracılığıyla ödenmek zorundadır.”