09.23.2024

Müslümanların yönetimindeki tek kentin belediye başkanından Trump’a destek

ABD’de tamamen Müslümanların şehir yönetiminde olduğu tek yer olan Hamtramck’in Belediye Başkanı Amer Ghalib, 5 Kasım’daki başkanlık seçiminde Donald Trump’ı destekleyeceğini açıkladı.

ABD’nin Michigan eyaletindeki Hamtramck kentinin Belediye Başkanı Amer Ghalib, 5 Kasım’da yapılacak başkanlık seçiminde Cumhuriyetçilerin adayı ve eski başkan Donald Trump’a desteğini açıkladı. Ghalib, bunun ‘kritik bir zamanda doğru karar’ olduğunu savundu. Hamtramck, ABD’de tamamen Müslümanların yönetimindeki tek kent ve aynı zamanda nüfusun çoğunluğunu da Müslümanlar oluşturuyor.

Trump’a yakın duruşuyla bilinen Fox News haber kanalının haberine göre, Amer Ghalib, Donald Trump’a olan desteğini 22 Eylül Pazar günü Facebook’tan yaptığı paylaşımla duyurdu. Donald Trump’la ‘her konuda aynı fikirde olmadığını’ kabul eden Ghalib, Trump’ı ‘ilkeli bir adam’ olarak gördüğünü söyledi. Ghalib, Arapça yaptığı paylaşımında şu ifadeleri kullandı: “İyi görünüyor olsa da seçimi kazanıp ABD’nin 47’nci başkanı olabilir ya da olamaz. Ama ben onun bu kritik zamanda doğru seçim olduğuna inanıyorum.”

DESTEĞİNİ AÇIKLAMADAN ÖNCE TRUMP’LA ÖZEL BİR GÖRÜŞME YAPMIŞ

Sonuç ne olursa olsun kararından pişman olmayacağını söyleyen Belediye Başkanı, “Bunun sonuçlarıyla yüzleşmeye de hazırım. Bu ve diğer pek çok sebepten ötürü eski ve umarım ki gelecek Birleşik Devletler başkanı Donald Trump’a destek ve onayımı açıklıyorum” dedi. Ghalib, “Karavanın yolculuğu başlasın. Bu, sadece başlangıç noktası” diye yazdı. 

Ghalib, Trump’a desteğini açıklamadan önce iki siyasetçi Flint’te yaklaşık 20 dakikalık özel bir görüşme yapmıştı. Ghalib, Detroit Times gazetesine yaptığı açıklamada, Trump’ın ‘görüşmelerinin öncesinde kendisi hakkında çok şey bildiğini’ anlattı. Ghalib, “Münazaralar, anket güncellemeleri, Michigan ve Wayne County’deki seçim istatistikleri, Arap Amerikalıların endişeleri ve özellikle de Yemenli Amerikalılar da dahil olmak üzere çeşitli konular hakkında konuştuk. Yemen’deki durumu da konuştuk” dedi. Trump da Ghalib’in kendisine olan desteğini Truth Social platformunda yaptığı paylaşımla duyurdu. 

MICHIGAN’DAKİ MÜSLÜMANLAR YEŞİL PARTİ ADAYINI DESTEKLİYOR

Hamtramck, ABD’de tamamen Müslümanlar tarafından yönetilen tek şehir. Şehrin nüfusunun yüzde 40’tan fazlasının da ABD dışında doğduğu ifade ediliyor. Öte yandan, Michigan, Trump ve Demokrat rakibi ve Başkan Yardımcısı Kamala Harris arasındaki yarışın en başa baş geçmesinin beklendiği eyaletlerden. The New York Times’ın derlediği son anket sonuçlarına göre, Harris’in eyalette yüzde 50, Trump’ın yüzde 47 oy alması bekleniyor. Trump, 2016’da rakibi Hilary Clinton’a karşı seçimi kazanmıştı. Joe Biden ise 2020 yılında yapılan seçimde Trump’a yaklaşık 150 bin oy fark atarak sandıktan birinci çıkmıştı.

El Cezire’nin aktardığına göre, Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi’nin ağustos ayında yayınladığı bir anketin sonuçlarına göre, Michigan’daki Müslüman seçmenlerin yüzde 12’si Harris’i, yüzde 18’i Trump’ı, yüzde 40’ı ise Yeşil Parti adayı Jill Stein’ı destekliyor.