09.25.2024

Roma’da ekim ayında yapılacak Filistin’e destek eylemlerine yasak

 İtalya’nın başkenti Roma’da 5 Ekim Cumartesi günü yapılması planlanan Filistin’e destek gösterilerinin Roma Emniyet Müdürlüğü tarafından yasaklandığı açıklandı.

İtalya’nın başkenti Roma’da 5 Ekim’de yapılması planlanan Filistin’e destek gösterilerinin yasaklandığı açıklandı. İtalyan ANSA ajansı, başkentte 5 Ekim’de düzenlenmesi planlanan iki destek yürüyüşünün Roma Emniyet Müdürlüğü’nce yasaklandığını aktardı.

Ajansın bir diğer haberinde de İçişleri Bakanı Matteo Piantedosi başkanlığında dün akşam toplanan Kamu Düzeni ve Ulusal Güvenlik Komitesi’nin değerlendirmesinde, 7 Ekim 2023’ün yıl dönümüne denk gelmesi sebebiyle 5 Ekim’deki yürüyüşlerin, olaylar çıkabileceği gerekçesiyle yasaklanması yöneliminin öne çıktığı belirtilmişti.

27 OCAK’TAKİ DESTEK EYLEMLERİ DE YASAKLANMIŞTI

İtalya’daki Yahudi toplumu ile bazı sağcı politikacılar bir süredir, 7 Ekim 2023’ün yıl dönümüne denk gelen yürüyüşlerin yasaklanmasını istiyordu.

İçişleri Bakanı Piantedosi, 13 Eylül’de yaptığı bir açıklamada, 7 Ekim 2023’ün yıl dönümünün yaklaşmasına ilişkin “İsrail hükümeti, Filistin hükümeti veya İtalya hükümeti olsun, herhangi bir hükümete karşı meşru eleştiri de dahil olmak üzere her türlü özgür ifadeye izin vereceğiz ancak katliamları kutlama formüllerine izin vermeyeceğiz” demişti.

İtalya’da Ekim 2023’ten bu yana çok sayıda Filistin’e destek gösterisi düzenlenmesine rağmen, 27 Ocak Uluslararası Holokost’u (Yahudi Soykırımı) Anma Günü’ne denk geldiği gerekçesiyle o günkü Filistin’e destek gösterileri de yasaklanmıştı. Roma’da o yasağa rağmen binlerce kişi toplanmış, hem yasağı hem İsrail’in Gazze’ye saldırılarını protesto etmişti.