09.25.2024

Mısır, Ürdün ve Lübnan’dan ortak açıklama: İsrail, bölgeyi topyekun savaşa itiyor

Mısır, Ürdün ve Irak’tan yapılan ortak açıklamada, işgalci İsrail’in “bölgeyi topyekun bir savaşa ittiği” uyarısında bulunuldu.

Mısır, Ürdün ve Irak yaptıkları ortak açıklamada, işgalci İsrail’in Gazze Şeridi’ndeki soykırımı sürdürürken ve Lübnan’daki hava bombardımanını artırırken bölgeyi topyekün bir savaşa ittiği uyarısında bulundu .

Üç ülkenin dışişleri bakanları, New York’ta Birleşmiş Milletler Genel Kurulu oturum aralarında yaptıkları toplantının ardından bölgede yaşanan tehlikeli gerilimi ele aldıklarını belirterek, bu tırmanışın durdurulmasının işgalci İsrail’in Gazze ve Lübnan’a yönelik saldırganlığının durdurulmasıyla başlayacağını vurguladılar.

Bakanlar, işgalci İsrail’in Lübnan’a yönelik saldırganlığını kınadı ve işgalci İsrail’in bölgeyi topyekun bir savaşa ittiğini vurguladı.

Dışişleri Bakanları, uluslararası topluma ve Güvenlik Konseyi’ne savaşın durdurulması konusunda üzerlerine düşen sorumluluğu yerine getirme çağrısında bulunarak, tüm bölgeye ciddi yansımaları olacak bu bozulmanın tüm sorumluluğunun işgalci İsrail’e ait olduğunu belirtti.

Kahire’de liderler düzeyinde üçlü bir zirveye hazırlık amacıyla “üçlü işbirliği mekanizması” çerçevesinde eylem planının tartışıldığını doğruladılar.

Üç bakanın toplantısı, işgalci İsrail ile Hizbullah arasında Gazze’deki savaş ortamında eşi benzeri görülmemiş bir gerilimin yaşandığı ve bu durumun bölgede büyük çaplı bir çatışmanın patlak verdiği dönemde gerçekleşti.

Lübnan Sağlık Bakanlığı’nın son verilerine göre işgalci İsrail, pazartesi gününden bu yana doğu ve güney Lübnan’a yoğun hava saldırıları düzenledi ; bunun sonucunda 50’si çocuk ve 94’ü kadın olmak üzere 558 kişi öldü, 1.835 kişi de yaralandı.

Lübnan’daki Lübnanlı ve Filistinli gruplar, özellikle de Hizbullah, Gazze Şeridi’ni desteklemek amacıyla 8 Ekim’den bu yana sınırın her iki yanında işgalci İsrail ordusuyla günlük bombardımanlar gerçekleştirdi; bunun sonucunda Lübnan tarafında da yüzlerce kişi şehit edildi ve yaralandı.