10.06.2024

İç savaş, sel, bulaşıcı hastalık: Sudan’da insani kriz!

Sudan’da salgın hastalık ölüm kol geziyor, vaka sayıları 20 bini aştı

İç savaş nedeniyle her gün yeni bir yıkım yaşayan Sudan, bir yandan da kolera salgınıyla mücadele ediyor. Ülkedeki mevsimsel yağışın neden olduğu sel ve sağlık sisteminin etkili çalışmaması salgının hızla yayılmasına yol açtı. Vaka sayısının 20 bini aştığı öğrenilirken şimdiye dek hayatını kaybedenlerin sayısı ise 597’ye çıktı.

Sudan’da geçen yıl nisan ayında başlayan iç savaş insani dramı derinleştiriyor. Sudan Silahlı Kuvvetleri (SAF) ve Hızlı Destek Güçleri’nin (RSF) başlattığı savaş, 20 binden fazla insanın ölmesine neden oldu. Toplam nüfusun yarısını oluşturan yaklaşık 25 milyon kişi insani yardıma gereksinim duyuyor. Yaklaşık 8 milyon kişi ise bulunduğu yerden ayrılmak zorunda kaldı. Tüm bunlar yıkımın boyutunu gözler önüne sererken ülkede bu yıl kolera salgını da baş gösterdi. Haziran ayından itibaren etkili olan yağışlar ve seller salgının yayılma hızını artırırken sağlık sisteminin tam anlamıyla işlememesi tabloyu daha da vahim hale getirdi.

597 KİŞİ KOLERA NEDENİYLE ÖLDÜ

Ülkenin 18 eyaletinin 11’inde etkili olan sağanak ve seller nedeniyle 225 kişi hayatını kaybetti. Seller yüzünden 35 bin 794 ev tamamen ve 40 bin 781 ev kısmen çöktü, 15 eyalette yaklaşık 180 bin kişi yerinden edildi.12 Ağustos’ta resmen kolera salgını ilan edilen Sudan’da, Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, ülkede toplam kolera vaka sayısının 20 bin 398’e yükseldiği ifade edildi. Kolera nedeniyle ölenlerin sayısı 597’ye çıktı.