10.18.2024

Zelenskiy Ukrayna’nın ‘büyük İsrail’ olmasını ve insanlarının silahlı olmasını istediğini söyledi

Zelenskiy, Ukrayna’nın ‘büyük İsrail’ olmasını istediğini söyledi

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya’nın işgali sona erdikten sonra Ukrayna için asıl meselenin güvenlik olacağını söyledi.

Salı günü cumhurbaşkanının resmi internet sitesinde yayınlanan yerel medyaya yaptığı yorumlarda Zelenskiy, Ukrayna’nın çatışma sonrası geleceğine ilişkin vizyonunun “tüm kurumlarda, süpermarketlerde, sinemalarda silahlı kuvvetler bulundurmayı, silahlı insanlar olmasını” içerdiğini vurguladı. İşgalci İsrail’de, görüntüler silahlı siviller, işgalciler ve askerlerin varlığı olağan bir durumdur ve hükümet sık sık güvenlik talep etmektedir.

Yahudi olan Zelenskiy, Ukrayna için bir model olarak selamladığı işgalci İsrail ile yakın bağları sürdürmenin önemini birkaç kez vurgulamıştır. “Eminim ki Zelenskiy, savaş sonrası Ukrayna’nın İsviçre gibi liberal bir Avrupa demokrasisini model alacağı fikrini reddederek, “güvenlik sorunumuz önümüzdeki 10 yıl içinde bir numara olacak” dedi.

Zelenskiy ayrıca Ukrayna’nın “kesinlikle liberal, Avrupalı” olmayacağını; farklı bir işleyiş biçimi benimsemesi gerekeceğini söyledi. Ukrayna kesinlikle en başından beri istediğimiz gibi olmayacak. Ukrayna medya mensuplarına brifing sırasında, “Bu imkansız” dedi.

“Kesinlikle liberal, Avrupalı ​​- öyle olmayacak. [Ukrayna] kesinlikle her evin, her binanın, her insanın gücünden gelecek.”

Zelenskiy, Ukrayna’nın otoriterliğe kaymayacağını vurguladı. “Otoriter bir devlet Rusya’ya yenilir. İnsanlar ne için savaştıklarını biliyorlar,” dedi. İşgalci İsrail ile bağlarına rağmen, Zelenskiy hükümetin Rusya’nın ülkesine karşı savaşı. İşgale karşı nispeten sessiz bir tutum takındıktan sonra, işgalci İsrail başbakanı Kiev yakınlarındaki Bucha’da iddia edilen vahşeti kınayan bir açıklama yaptı.

İşgalci İsrail Başbakanı Katil Naftali Bennett Salı günü gazetecilere yaptığı açıklamada, Buça’dan gelen korkunç görüntüler karşısında şaşkınlığını gizleyemeyen yetkili, Rus güçlerini iddia edilen savaş suçları işlemekle suçlamaktan veya Moskova’yı sorumlu tutmaktan kaçındı. Buça’daki sert sahneler karşısında elbette şok olduk. Korkunç görüntüler ve bunları şiddetle kınıyoruz” dedi. “Ukrayna vatandaşlarının çektiği acılar çok büyük ve yardım etmek için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz.” İsrail, savaşı sona erdirme çabalarında arabulucu olarak ortaya çıktı, çünkü Hem Ukrayna hem de Rusya ile iyi ilişkiler. Vladimir Putin ile ilişkisini korumak için katil Netanyahu, Rusya başkanına yönelik eleştirilerinde ölçülü davrandı. Bunun yerine, Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Rusya’nın Ukrayna’daki eylemlerini daha sert bir şekilde kınayarak sesini yükseltti.