10.18.2024

İngiltere Dışişleri Bakanı Lammy, Lübnan ve Gazze’de ateşkes olmalı

David Lammy, “Gazze ve Lübnan’da ateşkes sağlanması için bu kritik dönemde tereddüt etmemeliyiz”

İngiltere Dışişleri Bakanı David Lammy, bölgede güvenlik ve istikrara yönelik çabaları ilerletmek amacıyla Çarşamba günü Bahreyn ve Ürdün’ü ziyaret etti. Resmi açıklamaya göre, bu ziyaretin amacı bölgedeki önemli ortaklarla diyaloğu teşvik etmek ve Gazze ve Lübnan’da acil ateşkes ihtiyacını ele almak. Lammy, Bahreyn ve Ürdün liderleriyle yapacağı görüşmelerde, İngiltere’nin daha fazla tırmanma ve yanlış hesaplama olasılığı konusundaki endişelerini vurgulayacak ve devam eden şiddeti azaltmak için derhal ateşkes çağrısında bulunacak.

Ayrıca, hükümetin bölge ve halk için “kaos ve yıkım” kaynağı olduğunu söylediği “İran ve vekillerinin saldırılarını durdurmaları” çağrısında bulunacak. Lammy, “Durum inanılmaz derecede tehlikeli ve bölgede daha fazla tırmanma veya yanlış hesaplama kimsenin çıkarına değil” dedi. “Bahreyn ve Ürdün’deki önemli ortaklarımızla bir araya gelmek ve Orta Doğu’da uzun vadeli güvenlik ve istikrar inşasına yönelik ortak çabalarımızı ilk elden görmek üzere bölgeye geri dönmekten mutluluk duyuyorum.”

“Gazze ve Lübnan’da ateşkes sağlanması, Gazze’ye daha fazla yardım ulaştırılması ve tüm rehinelerin serbest bırakılması için bu kritik dönemde tereddüt etmemeliyiz.” Lammy, ziyareti sırasında, özellikle Kızıldeniz’deki ticari nakliye için Körfez güvenliğinin sağlanmasında hayati bir rol oynayan Bahreyn’de görevli İngiliz Silahlı Kuvvetleri personeliyle bir araya gelecek. Ayrıca ekonomik bağların güçlendirilmesi, bölgesel güvenlik ve refaha ilişkin görüşmelerin yürütülmesi ve ticari ilişkilerin artırılması konularına da odaklanılacak.

İngiltere ile Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) arasındaki ticaret ilişkisi önemli olup, değeri 57 milyar sterlini aşmaktadır. Lammy, Ürdün’de Dışişleri Bakanı Ayman Safadi de dahil olmak üzere üst düzey liderlerle bir araya gelerek İngiltere’nin Gazze’deki insani çabalarına verdiği desteği yeniden teyit edecek. İşgalci İsrail, Lübnan’a yönelik hava ve kara saldırılarını sürdürürken, Gazze’ye de saldırılar düzenliyor. Geçtiğimiz hafta İran, İsmail Haniye ve Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın suikastına misilleme olarak işgalci İsrail’e füze fırlattı.