10.16.2024

Pentagon’dan İran’a gözdağı: ‘THAAD füze savunma sistemi İsrail’e ulaştı’

Pentagon, ‘İran vurgusu’ yaptı: ‘THAAD füze savunma sistemi İsrail’e ulaştı’

Pentagon, Amerikan THAAD füze savunma sisteminin işgalci İsrail’e ulaştığını ve yakın gelecekte faaliyete geçeceğini açıkladı. Söz konusu sevkiyatın Amerikalıları İran ve İran’a bağlı milislerin saldırılarından korumak için son aylarda yaptığı daha geniş çaplı düzenlemelerin bir parçası olduğu belirtildi. Pentagon Basın Sözcüsü Tümgeneral Pat Ryder tarafından yapılan açıklamada, “Dün, 14 Ekim’de, ABD askeri personelinden oluşan bir ön ekip ve Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunması (THAAD) bataryasını işletmek için gerekli ilk bileşenler İsrail’e ulaştı” denildi.

Ryder açıklamasında ayrıca ABD personelinin de işgalci İsrail’e gideceğini belirterek “Önümüzdeki günlerde ilave ABD askeri personeli ve THAAD bataryası bileşenleri işgalci İsrail’e ulaşmaya devam edecek. Batarya yakın gelecekte tamamen operasyonel kapasiteye sahip olacak ancak operasyon güvenliği nedeniyle zaman çizelgelerini tartışmayacağız.

THAAD bataryasının işgalci İsrail’e konuşlandırılması, ABD’nin işgalci İsrail’in savunmasına ve işgalci İsrail’deki Amerikalıları İran’dan gelebilecek herhangi bir balistik füze saldırısına karşı korumaya yönelik taahhüdünün altını çizmektedir” denildi. Pentagon’dan daha önce yapılan bir açıklamada THAAD’ın “İsrail’in entegre hava savunma sistemini güçlendireceği’ belirtilmişti. Söz konusu sistemlerin işgalci İsral’e sevkiyatı meselesinde ABD’nin işgalci İsrail’in savunulması ve işgalci İsrail’deki Amerikalıların İran’dan gelebilecek balistik füze saldırılarına karşı korunması konusundaki kararlılığının altı çizildi.

Açıklamada yine bu desteğin ABD ordusunun işgalci İsrail’in savunmasını desteklemek ve Amerikalıları İran ve İran’a bağlı milislerin saldırılarından korumak için son aylarda yaptığı daha geniş çaplı düzenlemelerin bir parçası olduğu belirtildi. Açıklamada ayrıca “Bu, ABD’nin bölgeye ilk kez bir THAAD bataryası konuşlandırması değildir. Başkan Biden geçen yıl 7 Ekim saldırılarının ardından bölgedeki Amerikan birliklerini ve çıkarlarını korumak üzere orduya Ortadoğu’ya bir THAAD bataryası konuşlandırması talimatı vermişti. ABD daha önce de 2019 yılında eğitim ve entegre bir hava savunma tatbikatı için işgalci İsrail’e bir THAAD bataryası konuşlandırmıştı” cümlesine yer verildi.