10.17.2024

ABD Dışişleri Bakanlığı: İsrail güçlerinin Gazze’de Filistinli esirleri canlı kalkan olarak kullanması korkunç ve kabul edilemez

ABD Dışişleri Bakanlığı: İsrail güçlerinin Gazze’de Filistinli esirleri canlı kalkan olarak kullanması korkunç ve kabul edilemez. İsrail ordusunun, Filistinli tutukluları canlı kalkan olarak kullanması nedeniyle sorumlu tutulmasını talep ediyoruz

O sırada 17 yaşında olan Filistinli Şabir, gazeteye, Hamas tarafından yerleştirilmiş olabilecek patlayıcıları bulmak için Gazze’nin güneyindeki Han Yunus’ta yıkılan binaların enkazı arasında kelepçeli olarak yürümeye zorlandığını söyledi. Şabir, havaya uçmamak için askerlerin onu ilerlemeye zorladığını da sözlerine ekledi.

Gazetenin araştırması, bu tür operasyonların kapsamı ve ölçeği bilinmemekle birlikte, Filistinlilerin canlı kalkan olarak kullanılmasının işgalci İsrail ve uluslararası hukuka göre yasa dışı olduğunu gösterdi. Bu uygulama Gazze’deki beş şehirde en az 11 kez yapıldı ve çok sayıda kişi bunu yaptı. Filistinli tutuklular, işgalci İsrail ordusunun Hamas militanlarının pusu veya tuzak hazırladığına inandığı Gazze’deki yerleri keşfetmeye zorlanırken işgalci İsrail istihbarat teşkilatlarından memurlar da katıldı. Geçtiğimiz Ekim ayında savaşın başlamasından bu yana uygulama giderek yaygınlaştı.

İşgalci eski bir general hikayeyi doğruladı

Tutuklular ayrıca Gazze’nin tünel ağlarını keşfetmeye ve fotoğraflamaya ve gizli patlayıcıları bulmak için mayınlarla donatılmış binalara girmeye zorlandı. İşgalci İsrail askerlerinin gizli tünel girişleri veya tuzaklar olduğundan korktuğu jeneratörler ve su tankları gibi eşyaları almaları veya taşımaları emredildi.

Gazete, Filistinli mahkumların canlı kalkan olarak kullanılmasını gözlemleyen veya buna katılan yedi işgalci İsrail askeriyle röportajlar yaptı ve uygulamayı “rutin, yaygın, organize ve büyük bir lojistik destek ve savaş alanındaki üstlerinin bilgisi ile yürütülen” olarak nitelendirdi. Birçoğu, esirlerin işgalci İsrail istihbarat teşkilatlarından memurlar tarafından yönetildiğini ve askeri ekipler arasında nakledildiğini söyledi. Her ne kadar savaşın farklı noktalarında Gazze’nin farklı yerlerinde görev yapmış olsalar da askerler, canlı kalkanlar için çoğunlukla aynı terimleri kullanıyorlardı.

Gazete aynı zamanda Filistinlilerin canlı kalkan olarak kullanılmasına aşina olan sekiz asker ve yetkiliyle de konuştu; bunların hepsi de anonimlik şartıyla konuştu. Üst düzey askeri ve savunma yetkililerinden savaşın gidişatına ilişkin rutin brifingler alan işgalci İsrail askeri istihbaratının eski başkanı Tümgeneral Tamir Haiman, bazı tutukluların tünellere zorla götürüldüğünü, diğerlerinin ise birliklere eşlik etmeye ve onlara rehberlik etmeye gönüllü olduğunu doğruladı. Ordunun gözüne girmeyi umuyordu. Üç Filistinli de bunların canlı kalkan olarak kullanıldığına dair kayıtlı ifadeler verdi.

İngiltere’deki Bristol Üniversitesi’nden profesör ve çatışmalarda gözaltıyı düzenleyen yasalar konusunda uzman olan Lawrence Hill Cawthorn, gazeteye şunları söyledi: “Filistinli tutukluları, bu tutukluların sivil ya da üye olmasına bakılmaksızın, tehlikeli yerleri keşfetmeye zorlamak yasa dışıdır…