10.20.2024

Hindistan Delhi’deki Yamuna Nehri’ni zehirli köpük bulutları kapladı

Delhi’deki Yamuna Nehri’nin Cuma günü kalın bir beyaz köpük tabakasıyla kaplanması, potansiyel sağlık tehlikeleri konusunda endişeleri artırdı. Uzmanlar köpüğün insan sağlığına ciddi riskler oluşturabileceği konusunda uyardı. Nehrin üzerinde süzülen bulutları andıran köpüklü tabaka, gün ilerledikçe yavaş yavaş dağıldı.

Güney Asya Barajlar, Nehirler ve İnsanlar Ağı’nın (SANDRP) Yardımcı Koordinatörü Bhim Singh Rawat, bu yılki olağandışı koşullar hakkında yorum yaptı. “Normalde, Yamuna’nın üst kesiminde önemli sel baskınları yaşanır, ancak bu yıl, 2024’ün henüz sona eren güneybatı musonunda böyle bir olay yaşanmadı. Nehir genel olarak en az birkaç alçak veya orta şiddette sele tanık olduğundan bu alışılmadık bir durum açıklamasında bulundu.

Rawat, nehirdeki kirliliğin Yamuna’yı çevreleyen bölgelerde hem insan sağlığını hem de yaban hayatını etkileyen kritik bir sorun olmaya devam ettiğini söyledi. Nehrin belirli bir kendini temizleme kapasitesi olmasına rağmen kirlilik seviyelerinin endişe verici bir aşamaya ulaştığını açıkladı. Festival zamanlarında daha da belirginleşen beyaz köpüklerin görünümü bu konuyu daha da öne çıkarıyor. Her yıl bu segmentte büyüyor” dedi.

Uzmanlara göre yüksek düzeyde amonyak ve fosfat içeren köpük, solunum ve cilt sorunları da dahil olmak üzere önemli sağlık riskleri oluşturuyor. Bir uzman, “Bu tür köpük oluşumu, çürüyen bitkilerden ve kirletici maddelerden gelen yağlar suya karıştığında yaygındır, ancak muson sırasında varlığı şaşırtıcıdır” dedi ve bu yıl sel felaketlerinin olmamasının genellikle yardımcı olduğunu ekledi.

Çevre Bakanı Gopal Rai Cuma günü yaptığı açıklamada, Delhi hükümetinin şehirdeki 13 kirlilik sıcak noktasının her biri için bir koordinasyon komitesi kurduğunu söyledi. Bakan, önceki gün yetkililere, Anand Vihar’daki yerel kirlilik kaynaklarını belirleme talimatı verildiğini ve bu durumun bölgedeki kirlilik seviyelerinin Delhi’nin normal AQI’sinin önemli ölçüde üzerine çıkmasına neden olduğunu belirtti.