10.22.2024

Yahya Sinvar’ın şehadetinden sonra: Blinken işgalci İsrail’e gidiyor

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 1 haftalık Orta Doğu turuna İsrail’den başlayacak. İsrail’in Filistin’deki soykırım savaşı ve Lübnan’a yönelttiği ağır bombardımanı devam ederken Blinken’ın 7 Ekim’den bu yana bölgeye 11. gidişi olacak.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail saldırılarıyla ölüm çemberine dönen Orta Doğu’yu 7 Ekim’den itibaren 11. kez ziyaret edecek. Blinken, Filistin ve Lübnan’da süren savaşı diplomasi sahasına çekmeyi öngörüyor.

ABD, Hamas Lideri Yahya Sinvar’ın İsrail tarafından öldürülmesini, savaşı sona erdirecek olası bir açılım olarak görmüştü.

SAVAŞ SONRASI DÜZEN GÖRÜŞÜLECEK

Blinken’ın Gazze’yle ilgili olarak savaşın nasıl sona erdirileceği, ardından bölgeye ilişkin planlar ve insani yardımın nasıl geliştirileceği konularına odaklanacağı kaydedildi. Blinken’ın İsrail ve Arap ülkeleriyle yapacağı görüşmelerde özellikle güvenlik, yönetim ve yeniden yapılanma gibi konularını ele alacağı belirtildi.

İRAN’IN SALDIRISI DA MASADA

ABD’li Bakan’ın, Hizbullah’la olan savaşı diplomatik bir zemine taşımanın yollarını görüşeceği ve İran’ın İsrail’e yönelik füze saldırısının ele alınacağı öğrenildi.

Blinken, Orta Doğu gezisinde yarın Ürdün ve Doha’yı ziyaret edecek.