10.25.2024

İran, İşgalci İsrail’den gelecek olası saldırılara karşı misilleme hazırlığı yapıyor

İşgalci İsrail, haftalardır beklenen misillemeyi henüz yapmadı

Amerikan gazetesi New York Times (NYT), İran‘ın İsrail’in olası misilleme saldırısına karşı hazırlığa geçtiğini bildirdi. 

Kimliklerinin açıklanmasını istemeyen İranlı yetkililer, dini lider Ayetullah Ali Hamaney’in, işgalci İsrail’in haftalardır beklenen misilleme saldırısının olası sonuçlarına göre çok sayıda plan hazırlanmasını emrettiğini söylüyor.

İran Devrim Muhafızları Ordusu’ndan iki yetkili, işgalci İsrail’in petrol rafinerileri ya da nükleer tesisler gibi hassas yapılarda ciddi hasar yaratması veya üst düzey İranlı yetkilileri hedef alması durumunda, Tahran’ın daha büyük bir saldırıyla buna karşılık vereceğini belirtiyor.

Kaynaklar, böyle bir durumda İran ordusunun işgalci İsrail’e en az 1000 balistik füzeyle saldırı düzenleyebileceğini söylüyor.

Tahran yönetimi, Hamas lideri İsmail Haniye’nin Tahran’da ve Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah’ın da Beyrut’ta öldürülmesinin ardından aylardır beklenen misillemeyi 1 Ekim’de yapmıştı. Saldırıda 200’e yakın füze fırlatılmış, bir Filistinli şarapnel nedeniyle hayatını kaybetmişti, iki işgalci de yaralanmıştı. Katil Netanyahu, Tahran’ın “ağır bedel” ödeyeceğini söylemişti ama henüz misilleme gerçekleştirilmedi.

Diğer yandan İranlı yetkililer, Tel Aviv’in misillemede silah depolarını veya askeri üsleri hedef alması durumunda, Tahran’ın savaşı önlemek için buna yanıt vermeyebileceğini ifade ediyor.

Tahran yönetimine yakın siyasi analistlerden Nasır İmani, NYT’ye şunları söylüyor:

Yönetim, İsrail’in saldırısı sembolik ve sınırlı kalırsa, işin peşini bırakacağını ve karşılıklı saldırıları sonlandıracağını söylüyor. İran, İsrail’le büyük bir savaşa girmeye hevesli değil. Bölgede gerilimin tırmanmasında herhangi bir fayda görmüyoruz.

İşgalci İsrail, 1 Ekim’deki misillemenin ardından İran’daki petrol rafinerilerine ve nükleer tesislere saldırma seçeneğini değerlendirmiş, ABD başta olmak üzere Batılı devletler bu planlara karşı çıkmıştı. ABD Başkanı Joe Biden, İran’ın nükleer tesislerine yönelik saldırıları desteklemeyeceklerini defalarca söylemişti.

İran Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi, geçen hafta yaptığı açıklamada her türlü misillemeye hazır olduklarını belirtmiş ancak savaş çıkmasını istemediklerini söylemişti.

Rus devletine ait medya kuruluşu RT’ye konuşan ve kimliğinin paylaşılmasını istemeyen İranlı bir üst düzey yetkiliyse, 10 Ekim’de yaptığı açıklamada İşgal ordusunun İran’ın petrol altyapısını hedef alması durumunda, Tahran’ın da işgalci İsrail’deki üç ana rafineriyi vuracağını söylemişti.

Benzer şekilde İsrail, İran’daki nükleer tesislere saldırı düzenlerse Tahran yönetiminin de İsrail’deki nükleer tesisleri hedef alacağı aktarılmıştı.