Türkiye’nin öncülüğünde 52 ülke ile 2 uluslararası ve bölgesel kuruluş, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’nden (BMGK), İsrail’e silah ve mühimmat sevkiyatının durdurulması için tedbir isteminde bulundu.
Uluslararası Adalet Divanının, İşgalci İsrail’in devam eden işgal, yerleşim yeri ve ilhak uygulamaları ile Kudüs’ün nüfus yapısı, karakteri ve statüsünü değiştirmeye yönelik tedbirlerinin hukuki sonuçlarına ilişkin 19 Temmuz 2024 tarihli istişari görüşünün hayata geçirilmesi amacıyla, Türkiye’nin de aralarında bulunduğu 124 ülkenin olumlu oyuyla 18 Eylül 2024 tarihinde BM Genel Kurulu’nda bir karar kabul edildi.
Bu kararla, tüm ülkelere, işgal altındaki Filistin topraklarında kullanılabileceği yönünde makul gerekçelerin bulunduğu durumlarda, İsrail’e silah, mühimmat ve ilgili teçhizatın tedarikini veya sevkiyatını durdurmaya dönük tedbir almaları çağrısında bulunuldu.
Bu bağlamda, Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın önerisiyle, İsrail’e silah ve mühimmat satışının durdurulmasını teminen uluslararası farkındalığın artırılması için BM bünyesinde ortak mektup girişimi başlatıldı.
Girişim, İsrail’e silah ve mühimmat satışının durdurularak, İsrail’in Gazze başta olmak üzere işgal altındaki Filistin topraklarında gerçekleştirmekte olduğu uluslararası insancıl hukuk ve insan hakları hukuku dahil uluslararası hukuk ihlallerinin önüne geçmeyi amaçlıyor.
Mektupta, Gazze’nin de aralarında bulunduğu işgal altındaki Filistin topraklarında, Lübnan’da ve Orta Doğu’nun diğer bölgelerinde tırmanan şiddet ve uluslararası hukuk ihlallerinden duyulan derin endişe vurgulanıyor.
İhlaller neticesinde çoğunluğunu kadın ve çocukların oluşturduğu sivil kayıpların her geçen gün arttığına dikkat çekilen mektupta, bu tehlikeli gidişatın durdurulması için acil adımların atılması gerektiği kaydediliyor.
Mektupta, uluslararası topluma, İsrail’e silah ve mühimmat tedariki ve sevkiyatının durdurulması çağrısında bulunularak, BMGK’den bu yönde tedbirler alması talep edildi.
Mektup, 1 Kasım’da BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyi kasım ayı dönem başkanı İngiltere ve BM Genel Kurul Başkanı Philemon Yang’a iletildi.