Dünya genelinde depresyon vakalarında alarm verici bir artış yaşanıyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, yaklaşık 280 milyon insan depresyonla mücadele ediyor. Türkiye’de ise her 10 kişiden birinin depresyondan etkilendiğini ve vakaların yüzde 60’ının teşhis edilmediğini vurgulayan Prof. Dr. Oğuz Karamustafalıoğlu, kadınların erkeklere göre iki kat daha fazla depresyona girdiğini ifade etti.
Dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de depresyon vakalarında ciddi bir artış yaşanıyor. Psikiyatri Bilimleri ve Araştırmaları Derneği (PIBAD) Başkanı Prof. Dr. Oğuz Karamustafalıoğlu, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre 280 milyon insanın depresyonla mücadele ettiğini ve bu rakamın kadınlarda daha yüksek olduğunu belirtti. Türkiye’de ise her 10 kişiden birinin depresyondan etkilendiğini ve vakaların yüzde 60’ının teşhis edilmediğini vurgulayan Karamustafaoğlu, “maskeli mutsuzluk” olarak tanımladığı bu durumun toplumda ciddi bir sorun olduğunu ifade etti.
Karamustafalıoğlu, “Depresyon oranlarındaki artışın en önemli sebebi ise sosyoekonomik şartlardaki kötüleşme, art arda yaşanan önemli hayat olayları ve stres” dedi.
İNTİHAR MEKTUBU BU DEPRESYON TÜRÜNÜ GÜNDEME GETİRDİ “MASKELİ MUTSUZLUK”
Türkiye Gazetesi’nin haberine göre, toplumsal damgalanma endişesinin tedaviye erişimi kısıtladığını ifade eden Dr. Karamustafaoğlu “Türkiye’de depresyon tedavisinin önündeki engelleri kaldırmak amacıyla Psikiyatri Bilimleri ve Araştırmaları Derneği, Viatris Türkiye’nin şartsız desteği ile “Hayata Varım” isimli hastalık farkındalık projesini geliştirdi. Bu proje, bireylerin profesyonel yardım almaktan ve ruh sağlıkları hakkında açıkça konuşmaktan kaçınmasına neden olan yaygın toplumsal damgalama da dâhil olmak üzere, ruh sağlığı ile ilgili sağlık hizmetlerine erişimi geciktiren ve hatta bazı durumlarda engelleyebilen önemli bariyerleri ortadan kaldırmayı amaçlıyor” değerlendirmesini yaptı.