09.16.2024

AB, Hindistan’ı kullanarak petrol yaptırımlarının çevresinden dolaşıyor

Avrupa Birliği (AB), yaptırım uyguladığı Rus petrolünün en büyük alıcısı konumuna gelen Hindistan’dan rafine petrol ürünleri alımını rekor seviyede artırarak kendi petrol yaptırımlarının çevresinden dolaşıyor.

AB, Hindistan’ı kullanarak petrol yaptırımlarının çevresinden dolaşıyor
Avrupa Birliği (AB), yaptırım uyguladığı Rus petrolünün en büyük alıcısı konumuna gelen Hindistan’dan rafine petrol ürünleri alımını rekor seviyede artırdı. AB’nin enerji arz güvenliğini sağlamak için kendi yaptırımlarının çevresinden dolaşması, Rusya’ya yönelik ambargo tutumundaki çelişkiyi ortaya koyuyor.

Batılı ülkeler son dönemde sıklıkla yaptırımlardaki hukuki boşlukların giderilmesinin önlenmesini söylem ve gündemlerinde tutuyor ancak Rus ürünlerinin hedeflendiği şekilde kıtaya girmesinin önünü kesmiyor.

AB’nin Rusya’dan ham petrol ithalatına ambargosu 5 Aralık 2022’de, deniz yoluyla taşınan dizel ve sıvı yakıt (fuel-oil) gibi çeşitli rafineri petrol ürünlerine yönelik ithalat yasağı ve bu ürünlere tavan fiyat uygulaması ise 5 Şubat’ta başladı.

Veri analitik şirketi Kpler’den edinilen verilere göre, Hindistan’ın savaş öncesinde Ocak 2022’de Rusya’dan ham petrol ithalatı günlük 67 bin varil seviyesindeydi.

HİNDİSTAN RUSYA’DAN YAPTIĞI İTHALATI ARTIRDI
Savaşın başladığı Şubat 2022’de hiç Rus ham petrolü almayan Hindistan, Rusya’nın ambargolar sonrası petrolünü ucuza satmak zorunda kalmaya başlamasıyla ülkeden ham petrol ithalatını sürekli olarak artırdı.

Ucuz Rus ham petrolü alımını Mart 2022’de günlük 136 bin varil seviyesine çıkaran Hindistan, Haziran 2022’de Rusya’dan ham petrol alımını günlük 1,12 milyon varile kadar çıkardı.

AB’nin Rus ham petrolüne ambargo uygulamaya başladığı Aralık 2022’de Hindistan’ın ülkeden ham petrol alımı günlük 1,2 milyon varile ulaştı. Bu tarihten itibaren Hindistan’ın Rusya’dan ham petrol ihracatı hızla yükselerek mayısta günlük 2,15 milyon varili aştı ve yeni bir rekora imza attı.