04.27.2024

ABD: Afganistan’da Taliban’ın elinde Amerikalı tutsaklar var

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Afganistan’da bazı Amerikalıların Afgan yönetimi tarafından tutsak olarak tutulduğunu öne sürdü.

ABD Temsilciler Meclisi’nde soruları yanıtlayan ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Afganistan’a ilişkin açıklamalarda bulundu.

Blinken, Afganistan’daki İslam Emirliği yönetiminin elinde halen Amerikalı rehinelerin bulunduğunu öne sürerek şu ifadeleri kullandı:

“Taliban tarafından tutuklanan bazı Amerikalılar bulunuyor. Onların özgürlüğüne kavuşması için çalışıyoruz. Aileleri kimliklerini saklamamızı istedi, bu sebeple onların meseleleri hakkında kamuya açık bir şekilde konuşmuyoruz.”

Blinken, bunların haricinde Afganistan’da toplam 175 Amerikan vatandaşının bulunduğunu söyledi.

Afganistan’daki İslam Emirliği yönetiminin sözcüsü Zebihullah Mücahid de konuya dair açıklamada bulundu. Mücahid konuya ilişkin bir bilgileri olmadığını ve iddiaların soruşturulması gerektiğini kaydetti.

Afganistan yönetimi, 2022 yılının Eylül ayında ellerinde bulunan bir ABD’li rehine olan Mark Frerichs için ABD ile esir takası gerçekleştirmişti. ABD ile İslam Emirliği yönetimi arasındaki esir takası kapsamında Afganistan işgalinin başladığı dönemlerde “Taliban’a maddi destek sağlamak” iddiasıyla yakalanıp müebbet hapis cezasına çarptırılan Hacı Beşir Nurzay’ın Afganistan’a iade edilmişti.

Kaynak: Mepa News