04.29.2024

ABD duyurdu: 81 İHA ve en az 6 balistik füze düşürüldü

ABD, İran’ın İsrail’e saldırısı sonrası, açık ve net ifadelerle İsrail’e desteğini açıklamıştı. Pentagon, İran’ın düzenlediği saldırıda imha edilen hava araçlarından 87’sinin ABD tarafından imha edildiğini duyurdu.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 13 Nisan’da İran’ın İsrail’e düzenlediği hava saldırısında kullandığı füzeyle insansız hava araçlarından (İHA) 87’sini ABD’nin etkisiz hale getirdiğini açıkladı.

Pentagon sözcüsü Patrick Ryder, günlük basın toplantısında konuyla ilgili açıklamalarda bulundu.

Ryder, ABD Merkez Komutanlığı (CENTCOM) verilerine göre, İran’ın İsrail’e yönelik 110 orta menzilli balistik füze, 30 kara seyir füzesi ve 150’den fazla İHA saldırısı gerçekleştirdiğini ifade etti.

Sözcü, bu saldırıların sonucunda 81 İHA’nın ve en az 6 balistik füzenin ABD tarafından etkisiz hale getirildiğini belirtti.

GEREKLİ ÖNLEMLER ALINACAK

Ryder, ABD’nin bölgedeki gerilimi tırmandırmak istemediğini vurgularken, aynı zamanda İsrail’i ve ABD personelini korumak için gerekli önlemleri almaya devam edeceklerini dile getirdi.

İsrail’in olası misilleme planlarına ilişkin sorulara ise Ryder, “Bu aşamada spekülasyona girmek istemiyorum” şeklinde yanıt vererek, bu konuların İsrail’e sorulması gerektiğini belirtti.

İran’ın füzeleriyle İHA’ların yüzde 50’sinin başarısız olduğu ve hedeflerine ulaşamadığı yönündeki iddialara ise Ryder, istihbarat detaylarına girmeyeceğini ve sadece İsrail’e yönelik hava tehdidinin yüzde 99’unun ortadan kaldırıldığını savundu.