09.08.2024

ABD, Irak’tan askerlerini çekecek mi?

ABD ve Irak, ABD liderliğindeki askeri koalisyonun geri çekilmesi konusunda resmi görüşmelere başlıyor

Şu anda, 2014 yılında kurulan koalisyonun bir parçası olarak Irak’ta yaklaşık 2.500 ABD askeri konuşlanıyor. ABD ve Irak, ülkedeki ABD ve diğer yabancı birliklerin geleceği konusunda ilk tur müzakereleri gerçekleştirirken, Bağdat bu görüşmelerin onların varlığının azaltılmasına yönelik bir zaman çizelgesi oluşturulmasını talep ediyor. Irak Başbakanı Muhammed Şii el Sudani’nin yanı sıra Irak silahlı kuvvetleri ve ABD liderliğindeki koalisyondan üst düzey yetkililer Cumartesi günü Bağdat’ta bir araya geldi.

El-Sudani yaptığı açıklamada, ortak komisyonun “Irak’taki Koalisyonu sona erdirmek için Irak ile Amerika Birleşik Devletleri arasında ikili diyaloğun ilk turunun başlatılmasına” başladığını söyledi. “Askeri uzmanlar, DEAŞ’a Karşı Küresel Koalisyon’un (IŞİD) askeri misyonunun, başlangıcından on yıl sonra ve Irak güvenlik ve askeri güçleriyle ortaklık içinde misyonunu başarılı bir şekilde yerine getirmesinden sonra sona ermesini denetleyecek” diye ekledi.

Şu anda Irak’ta 2014 yılında kurulan koalisyon kapsamında yaklaşık 2 bin 500 ABD askeri bulunuyor. ABD, misyonun sona ermesi şartlarını müzakere edecek bir komite kurma hedeflerinin ilk kez geçen yıl tartışıldığını brlirtti. Ancak işgalci İsrail’in Gazze’ye yönelik savaşı hızlandıkça, Irak ve Suriye’deki ABD kuvvetleri, İran’ın müttefiki grupların sık sık saldırılarıyla karşı karşıya kalıyor; bu da ABD’nin misilleme saldırılarına ve Irak’ın, ABD’nin kendi topraklarına yönelik “saldırganlığına” ilişkin şikayetlerine yol açıyor.

ABD, Irak’tan çekilme kararının 7 Ekim’den önce verildiğini söylerken, Irak’taki IŞİD bu karardan pay aldı ve yaptığı açıklamada bunun “Amerikalıların yalnızca güç dilinden anladığının kanıtı olduğunu” söyledi ve devam etme sözü verdi.