06.23.2024

ABD, İskandinav Direniş Hareketi’ni terör örgütü listesine aldı

Biden yönetimi bir ilke imza attı

ABD, İskandinav Direniş Hareketi’ni (NRM) terör örgütü olarak kabul etti.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan cuma günü yapılan açıklamada, Neonazi NRM grubunun “Özel Olarak Belirlenmiş Küresel Terörist” listesine alındığı bildirildi.

Ayrıca hareketin üst düzey yetkililerinden İsveç yurttaşları Tor Fredrik Vejdeland, Pär Öberg ve Leif Robert Eklund’un da listeye eklendiği belirtildi.

Açıklamada, NRM’nin “ABD’nin ulusal güvenliğine, dış politikasına ve ekonomisine tehdit oluşturduğu” savunuldu.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller, NRM’nin “ırkçı, göçmen karşıtı ve antisemitik” eylemler düzenlediğini belirterek, hareketin politikacıları, gazetecileri ve protestocuları hedef aldığını söyledi.

Miller bunlara ek olarak hareketin patlayıcı hazırlama, bombalı saldırı düzenleme ve yakın dövüş tekniklerine dair eğitim verdiğini belirtti. 

Terör örgütü listesine alınan grubun, ABD’deki tüm malvarlıklarının dondurulduğu ve üyelerinin Amerikan finans sistemi üzerinden işlem yapmasının yasaklandığı aktarıldı.

Amerikan medya kuruluşu CNN, ABD Başkanı Joe Biden’ın ilk kez bir beyaz üstünlükçü grubu terör örgütü olarak kabul ettiğine dikkat çekti. Eski ABD Başkanı Donald Trump da beyaz üstünlükçü Rus İmparatorluk Hareketi’ni (RIM) 2020’de terör örgütü listesine almıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’na göre, 1997’de İsveç’te kurulan NRM’nin Norveç, Danimarka, İzlanda ve Finlandiya’da kolları var. 

2016’da Finlandiya’nın başkenti Helsinki kentinde 28 yaşında bir kişi, NRM üyeleri tarafından saldırıya uğradıktan sonra hayatını kaybetmişti. Bunun ardından Finlandiya Yüksek Mahkemesi, 2020’de örgütü yasaklamıştı.