05.06.2024

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi, Erivan’da: İlk saldırıyı Azerbaycan yaptı; şiddetle kınıyoruz

ABD Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, Erivan ziyaretinde “Azerbaycan’ın Ermenistan sınırına yaşa dışı saldırılar yaptığını” ve “bunu kınadıklarını” söyledi.

Erivan’da konuşan Pelosi, “Bu ziyaretin Azerbaycan’ın Ermenistan topraklarına yaptığı yasa dışı ve ölümcül saldırılardan sonra yapılıyor olması, onu daha da önemli hale getiriyor” dedi. Cumartesi günü Erivan’a giden Pelosi, Ermenistan’ın 1991’de Sovyet Sosyalist Cumhuriyetler Birliği’nden ayrılmasından bu yana ülkeyi ziyaret eden en üst düzey ABD yetkilisi oldu.

“Bu saldırıları şiddetle kınıyoruz” diyen Pelosi, “Bu saldırıyı Azeriler başlattı ve bu bilinmeli” dedi. Pelosi, “ilk saldırıyı Azerbaycan’ın yaptığını ve kronolojinin bilinmesinin önemli olduğunu” iddia etti.

Rusya’nın uzun süreli askeri müttefiki Ermenistan’ı, Moskova’nın Ukrayna’yı işgali devam ettiği sırada ziyaret eden Pelosi, Washington’ın Erivan’ın savunma ihtiyaçlarını dinlediğini ve “Otokrasi ile demokrasinin mücadelesinde” Ermenistan’ı desteklemek istediğini belirtti.

Salı günü Ermenistan ile Azerbaycan arasında sınır bölgesinde 2020’den bu yana en kanlı çatışmalar yaşandı. Paşinyan, 135 Ermenistan askerinin hayatını kaybettiğini söylerken; Azerbaycan da 77 askerinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

Çatışmalar, perşembe günü varılan ateşkes ile durdu.

Ermenistan ve Azerbaycan arasında 2020 yılında yaşanan Dağlık Karabağ savaşı altı hafta sürmüş, 6 bin 500’den fazla insan hayatını kaybetmişti. Savaş, Rusya arabuluculuğundaki ateşkesle sonlanmıştı.

Ateşkes anlaşması sonucunda Ermenistan, kontrol ettiği bazı bölgelerden vazgeçerken Moskova, hassas ateşkesin kontrolü için 2 bin Rus barış gücü yerleştirdi.