07.27.2024

ABD Temsilciler Meclisi’nden Netanyahu’nun tutuklanma talebine yaptırım kararı

ABD Temsilciler Meclisi, savcısının işgalci İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ve diğer İşgalci İsrailli yetkililer hakkında tutuklama emri başvurusunda bulunmasının ardından 4 Haziran’da Uluslararası Ceza Mahkemesi’ne (ICC) yaptırım uygulayacak yasayı kabul etti.

Geçtiğimiz ay ICC savcısı Karim Khan, Netanyahu ve savunma bakanı Yoav Gallant’ı Filistin’in Gazze Şeridi’nde savaş suçları ve insanlığa karşı suçlar işlemekle suçlamıştı. Cumhuriyetçi Meclis Sözcüsü Mike Johnson yaptığı açıklamada, “Bugünkü oylama, ICC yetkililerinin kanunsuz eylemlerine yönelik kumda bir çizgi çiziyor” ifadelerini kullandı. “ABD kararlı bir şekilde işgalci İsrail’in yanında duruyor ve uluslararası bürokratların işgalci İsrail liderlerine işledikleri suçlar nedeniyle tutuklama emirleri vermesine izin vermiyor.”

Ancak yasanın Demokratlar tarafından yönetilen Senato tarafından kabul edilmesi pek mümkün olmadığından ve yasaya “şiddetle karşı çıktığını” söyleyen Başkan Joe Biden tarafından veto edilebileceğinden, yasanın bir “mesaj tasarısı” olduğu düşünülüyor.