04.20.2024

ABD: Türkiye’deki ‘erişim engeli’ baskıları dehşet verici!

ABD’nin, Türkiye’ye ‘erişim engeli’ tepkisi: Baskılar dehşet verici

VOA Türkçe ve DW’nin internet sitelerine lisans başvurusunda bulunmadıkları gerekçesiyle erişim engeli getirilmesine ABD’den tepki geldi. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, getirilen erişim engelinin, Türkiye’de ve dünyada ifade özgürlüğünü olumsuz etkileyecek kötü bir emsal oluşturduğunu söylerken ABD Kongresi ise “Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğüne yönelik son baskılar dehşet verici ve demokratik değerlere aykırıdır” ifadeleri kullanıldı.

RTÜK’ün talebinin ardından VOA Türkçe ve DW’nin internet sitelerine lisans başvurusunda bulunmadıkları gerekçesiyle erişim engeli getirilmesine tepkiler gelmeye devam ediyor. Konuya ilişkin VOA Türkçe’ye konuşan ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, lisansa başvurmadıkları gerekçesiyle getirilen erişim engelinin, bu kuruluşların internet sitelerini sansürlenmeye veya yasaklanmaya açık hale getirdiğini ve bu nedenle lisans koşulunu basit teknik bir koşul olarak görmediklerini vurguladı.

İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE KÖTÜ EMSAL

Sözcü, bakanlığın insan hakları raporlarında lisans koşulunun Türk yetkililer tarafından nasıl uygulandığı konusunda endişelerini söylediğini hatırlatarak uygulamanın uluslararası çevrimiçi haber kuruluşlarını kapsayacak şekilde genişletilmesinin Türkiye’de ve dünyada ifade özgürlüğünü olumsuz şekilde etkileyecek kötü bir emsal oluşturduğunu belirtti.

BASKILAR DEHŞET VERİCİ

Ardından ABD Kongresi’nden de RTÜK kararı ile ilgili açıklama geldi. Senato Dışişleri Komisyonu’nun sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, ”Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğüne yönelik son baskılar dehşet verici ve demokratik değerlere aykırıdır. @VOANews ve @dwnews sitelerinin sansür veya misilleme korkusu olmadan yayın yapmasına izin verilmelidir” denildi.