05.06.2024

ABD Üniversitelerindeki Filistin’e destek protestolarında 400’den fazla öğrenci gözaltına alındı

ABD’deki üniversitelerde Gazze’ye destek protestoları her geçen gün artarken, Emory Üniversitesi’ndeki öğrencilere polis biber gazı ve elektroşok silahı ile müdahale etti.

Fohlin ve Felsefe Bölümü Başkanı Noelle McAfee’ni gözaltına aldığı aktarıldı.

Üniversitelerdeki protestolarda 400’den fazla gözaltı

ABD’de 18 Nisan’dan bu yana aralarında Güney California Üniversitesi, New York Üniversitesi (NYU), Yale Üniversitesi, California Üniversitesi, Minnesota Üniversitesi, Georgetown Üniversitesi, George Washington Üniversitesi, San Jose Eyalet Üniversitesi, North Carolina Üniversitesi ve Columbia Üniversitesi’nin de bulunduğu birçok üniversitede düzenlenen Filistin’e destek ve Gazze’de ateşkes protestolarında 400’den fazla öğrenci gözaltına alındı. Yaklaşık 100 öğrencinin ise dün gece Harvard Üniversitesinde çadır kurduğu bildirildi.

Okulda keskin nişancı

ABD’deki Indiana Üniversitesi’nde Filistin için destek protestolarından rahatsız olan okul yönetimi üniversite kampında keskin nişancının bulunmasına izin verdi.

İşgalci İsrail tarafından 7 Ekim’den bu yana Gazze’de yürütülen soykırıma karşı ABD üniversitelerinde başlayan protesto gösterileri dalga dalga büyüyor. Columbia Üniversitesinde başlayan Filistin’e destek gösterileri ülkedeki onlarca üniversiteye yayıldı. Soykırımcı İsrail’e desteğini açıklayan ABD polisi Filistin yanlısı öğrencilere karşı orantısız güç kullanmaya devam ediyor.

ABD’de İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik saldırılarına yönelik protestolar üniversiteler arasında yayılmaya devam ederken, Güney California Üniversitesi’nde (USC) polis ve öğrenciler arasında arbede çıktı.

ABD’de Filistin’e destek protestolarına Güney California Üniversitesi (USC) de katıldı. Filistin yanlısı öğrenciler, kalıcı ateşkes çağrısında bulunarak, üniversite yönetimleri nin işgalci İsrail ile bağlantılı şirketlerle ilişkilerini kesmesi çağrısında bulundu. Gelecek ay mezuniyet töreninin yapılması planlanan Alumni Park’a çadır kuran öğrenciler, ellerinde “Özgür Filistin” yazılı pankartlar taşıyarak, USC Rektörü Carol Folt’u hedef alıp “Carol, Carol, saklanamazsın soykırımı destekliyorsun” slogan attı.

ABD’de Columbia Üniversitesinde başlayan ve ülkenin farklı eyaletlerindeki birçok üniversiteye yayılan Filistin’e destek eylemlerine Maryland Üniversitesi öğrencileri de katılırken, gösterilere katılan öğrenciler “kampüslerdeki öğrenci protestoları antisemitik” iddialarına sert tepki gösterdi.

“ANTİSEMİTİZM İDDİALARI İNANILMAZ DERECEDE SİNİR BOZUCU”

Üniversite kampüslerindeki öğrenci protestolarının Yahudi karşıtlığı olduğu iddiaları hakkında da fikirlerini paylaşan Kaplan, “İnanılmaz derecede sinir bozucu olduğunu söyleyebilirim. Yahudi halkının hepsinin Filistin’in yok edilmesini istediğini söylemekten daha fazla antisemitizmi doğrulayan ne olabilir? Bizim örgütümüzde antisemitizme yer yok.” ifadelerini kullandı.