05.04.2024

ABD’de Basın Özgür Mü?

ABD üniversitelerinde Filistin’e destek gösterileri yayılıyor

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) New York kentindeki Columbia Üniversitesi’nde aylardır devam eden Filistin’e destek gösterileri diğer üniversitelere de yayıldı. Protestolar sırasında birçok öğrenci gözaltına alınırken, üniversite yönetimleri eylemleri engellemenin yollarını arıyor. ABD’nin en önemli okullarında işgalci İsrail soykırımına verilen desteğin tepkileri büyüyor.

Columbia Üniversitesi’nden Yale’e, New York Üniversitesi’nden Harvard’a yayılan Filistin’e destek protestoları dünya çapında da ses getirmeye başladı. Protestocular üniversitelerinden, Gazze’de ateşkes çağrılarını desteklemelerini ve işgalci İsrail’le bağlantılı şirketlerle ilişkilerini kesmelerini talep ediyor. Eylemlerde öğrenciler gözaltına alınıyor, üniversiteler protestoları durdurmak için uzaktan eğitime geçiyor, kampüse polis sokuyor, rektörler öğrencileri tehdit ediyor.

Columbia Üniversitesi’ndeki son gösterilerde (22 Nisan) 100’den fazla öğrenci gözaltına alındı. Okuldan yapılan açıklamada “Kampüsteki korkutucu ve taciz edici davranışların üniversite ile bağlantısı olmayan kişilerce” gerçekleştirildiği iddia edildi. Bu açıklama okul yönetiminde tepkiyi daha da artırdı. Rektör Nemat Shafik, New York’ta bulunan ana kampüsteki yüz yüze eğitimlerin iptal edildiği ve uzaktan eğitime geçildiğini açıkladı. Rektörün kararı üzerine yüzlerce akademisyen topluca iş bıraktı. Öğrenciler dün (23 Nisan) rektörlükle görüştüler. Öğrenciler tarafından yapılan yazılı açıklamada rektörün öğrencileri tehdit ettiği ve eylemi sonlandırmazlarsa ulusal muhafızları kampüse çağıracağını söylediği belirtiliyor. Protestolara destek verenler arasında Columbia Üniversitesi’nde bir dönem hocalık yapan Edward Said’in kızı Necla Said de vardı. Edward Said 2000 yılında işgalci İsrail kontrol kulesine taş atarken görüntülenmişti.

O dönem Columbia Üniversitesi’nin Yahudi öğrenci dernekleri Said’in görevden uzaklaştırılmasını talep etmişti. Dönemin Columbia Üniversitesi İdari Rektörü Jonathan R. Cole’un yaptığı açıklamada şu ifadeler yer almıştı:

“Öğrenciler ve öğretim üyeleri doğru olduğuna inanmadığım pek çok şeyi yapmakta özgürler, ancak o anda iktidar konumunu işgâl edenlerin fikirleriyle uyuşsun diye bütünlüklü bir fikirler kümesini garantilemek için üniversiteinin otoritesini hiçbir zaman uygulamam.”

New York Üniversitesi: 133 gözaltı

New York Üniversitesi’nde öğrenciler 22 Nisan Pazartesi günü Stern İşletme Okulu’nun karşısında çadırlarla kamp kurdu. Protestocular üniversiteye “silah üreticileri ve İsrail işgalinden çıkarı olan şirketlere ait mali kaynaklarını ve bağışlarını” ifşa etmesi ve bu bağışlardan vazgeçme çağrısında bulundu.

New York Polisi, gösteriyi dağıttı ve birçok öğrenciyi gözaltına aldı. Departmandan yapılan açıklamaya göre yaklaşık 133 öğrenci gözaltına alındı. Sosyal medyada yayılan görüntülerde New York Üniversitesi akademisyenlerinin, kampüse polisin girmemesi için Gazze Dayanışma Kampı etrafında zincir oluşturduğu görülüyor. Filistin’e destek protestosu gerçekleştiren öğrenciler, zincirin içindi namaz kıldı. New York Üniversitesi yönetimi, Gazze Dayanışma Kampı’na müdahale etmesi için New York Polis Departmanı’na yazılı bir dilekçe gönderdi, çadırlarının kurulduğu alanın etrafına duvar ördürdü.

Yale ve Harvard: Polis kampüste

ABD’nin Connecticut eyaletinin New Haven kentindeki Yale Üniversitesi’nde de 22 Nisan Pazartesi günü düzenlenen protestolara polis müdahale etti. Üniversitenin açıklamasına göre en az 47 kişi gözaltına alındı. Gözaltına alınan öğrencilerin disipline sevk edileceği belirtildi. Harvard Üniversitesi’nin ise protestolara önlem olarak kampüslere girişlere kısıtlama koyduğu belirtiliyor. Gösteriler Kaliforniya Üniversitesi, Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT), Michigan Üniversitesi, Emerson Koleji ve Tufts’a da yayıldı.