09.19.2024

ABD’den Türkiye ve Macaristan’a “İsveç’in NATO üyeliği en kısa sürede onaylanmalı” çağrısı

ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, Türkiye ve Macaristan’a İsveç’in NATO üyeliğini “hızlı bir şekilde” onaylama çağrısı yaptı.

Çarşamba günü İsveç’i ziyaret eden Austin, “İsveç’i NATO’nun 32. üyesi olarak karşılamak için, bunun Temmuz’daki NATO zirvesinden önce olması için heyecanlıyız” dedi.

Austin, “Bu sebeple müttefiklerimiz Türkiye ve Macaristan’ı İsveç’in üyeliğini en kısa zamanda onaylamaları için teşvik ediyoruz” diye devam etti.

NATO zirvesi, 11-12 Temmuz’da Litvanya’nın başkenti Vilnius’ta yapılacak.

Finlandiya 4 Nisan’da resmen NATO’nun 31. üyesi olmuştu. Finlandiya ve İsveç, geçen yaz üyelik süreçlerini birlikte başlatsa da Türkiye, İsveç’in terörle mücadele konusunda Ankara’yı tatmin edecek adımlar atmadığını savunuyor.

Türkiye, iki ülkenin de teröristlere destek verdiğini söyleyerek süreci yavaşlatsa da Ankara Finlandiya’ya yeşil ışığı yaktı. Türkiye, İsveç’in üyeliğine ise henüz izin vermedi. Macaristan da İsveç’in katılım anlaşmasını henüz meclisinden geçirmedi.

NATO’nun yeni üye alabilmesi için mevcut tüm üyelerin onay vermesi gerekiyor.

Hem İsveç hem de Finlandiya uzun yıllar boyunca tarafsızlık politikası izlese de Rusya’nın 24 Şubat’ta Ukrayna’yı topyekun işgal girişimini başlatmasının ardından kuzey ülkeleri NATO’nun kolektif savunmasından faydalanabilmek için duruş değiştirdi.