10.18.2024

ABD’li Senatör Sanders: Netanyahu bir savaş suçlusudur. Kongrenin ortak toplantısına konuşma yapmaya davet edilmemelidir. Kesinlikle katılmayacağım

ABD Kongresindeki Cumhuriyetçi ve Demokrat liderler, İsrail ile dayanışmalarını göstermek amacıyla Başbakan Binyamin Netanyahu’yu, Kongre’deki ortak oturuma hitap etmesi için davet etti.

ABD’li Senatör Bernie Sanders, Gazze kasabının davet edilmesine sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı mesajlarla sert tepki gösterdi.

Sanders, “İsrail’in 34.000’den fazla sivili öldürme hakkı yoktur. 19.000 çocuğu yetim bırakma hakkı yoktur. Gazze’nin sağlık sistemini yok etmeye, 26 hastaneyi hizmet dışı bırakmaya ve 400’den fazla sağlık çalışanını öldürmeye hakkı yoktur.” sözleri ile Gazze’de yürütülen soykırıma dikkat çekti.“ULUSLARARASI HUKUKUN AÇIK BİR İHLALİDİR”

Gazze’ye yönelik uygulanan abluka sonrası yaşanan insanı dramın altını çizen Sanders “Açlık ve kıtlık ortamı yaratarak çaresiz Gazze halkına insani yardım gelmesini engelleme hakkına kesinlikle sahip değildir. Bu, Amerikan hukukunun ve uluslararası hukukun açık bir ihlalidir.” ifadelerini kullandı.

ABD’DE KONGRE LİDERLERİNDEN NETANYAHU’YA KONGRE’DE KONUŞMA DAVETİ

ABD Kongresinin Demokrat ve Cumhuriyetçi liderleri, yaptıkları yazılı açıklamada, İsrail Başbakanı Netanyahu‘yu Washington’a davet ettiklerini belirtti.

Davet, Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi Mike Johnson, Senato Çoğunluk Lideri Demokrat Chuck Schumer, Senato Azınlık Lideri Cumhuriyetçi Mitch McConnell ve Temsilciler Meclisi Azınlık Lideri Demokrat Hakeem Jeffries tarafından Netanyahu’ya gönderildi.

Kongre liderleri, davetiyelerinde, “ABD ile İsrail arasındaki dayanışmanın altını çizmek amacıyla İsrail hükümetinin demokrasiyi savunma, terörle mücadele ve bölgede kalıcı ve adil bir barış vizyonunu paylaşmak için sizi davet ediyoruz.” ifadesine yer verdi.