05.02.2024

ABD’nin Columbia Üniversitesi’nde ‘Filistin’e destek’ protestosu: 108 gözaltı

ABD’de Columbia Üniversitesi rektörünün izin vermesiyle, New York polisi kampüse girerek Filistin’e destek eylemi yapan protestocuları gözaltına aldı. Bazı öğrenciler okuldan uzaklaştırıldı.

ABD’nin New York eyaletindeki Columbia Üniversitesi’nin kampüsünde düzenlenen Filistin’e destek eylemlerinde 100’ü aşkın protestocu gözaltına alındı. Üniversite rektörü Nemat Minouche Shafik’in polise kampüse girip eylemcileri dağıtma izni vermesinin ardından, polis, kampüse girerek protestocuları gözaltına aldı.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, İsrail’in Ekim 2023’ten bu yana Gazze’ye düzenlediği saldırıları protesto eden ve ‘acil ateşkes’ talebinde bulunan eylemciler, kampüsün içinde çadır kurdu.

Rektör Shafik, protestolar sürerken yaptığı açıklamada, ‘Columbia kampüsünün güvenliğine ilişkin endişeler’ sebebiyle New York Polis Departmanı’na (NYPD) söz konusu çadırları kaldırma yetkisi verdiğini bildirdi. Rektör, eylemcilerin okulun kurallarını ve politikalarını ihlal ettiğini de savundu.

New York Şehir Valisi Eric Adams, polisin ‘herhangi bir şiddet ya da yaralanma olmadan’ 108 gözaltı işlemi gerçekleştirdiğini açıkladı. Polis ise gözaltıların ‘izinsiz giriş’ suçlamasıyla bağlantılı olduğunu bildirdi.

Columbia Üniversitesi yönetimi, çadır kurarak protesto gösterisi düzenleyen öğrencileri okuldan uzaklaştırmaya başladığını açıkladı. Üniversite sözcüsü, konuya ilişkin açıklamasında, “Kimlik tespit çalışmalarımız sürüyor; resmi bildirimde bulunacağız” diye konuştu.

Columbia’ya bağlı Barnard College’dan uzaklaştırılan isimler arasında Isra Hirsi, Maryam Iqbal ve Soph Dinu isimli öğrenciler de yer aldı. Hirsi’nin kendisi de kampüsteki eylemcilere desteğini açıklayan ABD Temsilciler Meclisi üyesi İlhan Omar’ın kızı olduğu ifade edildi.

Hirsi, sosyal medyadan yaptığı açıklamada, “Biz, Gazze’yle dayanışma çadırlarında olanlar, yılmayacağız” dedi.

Columbia Üniversitesi rektörü Shafik, çarşamba günü Kongre’de, kampüsteki Yahudi öğrencileri koruma konusunda başarısız olunduğu ile ilgili iddiaları yanıtlamıştı. Üniversitenin, kampüsteki Yahudi düşmanlığı ile ‘ahlaki bir kriz’ yaşadığını belirten Shafik, üniversitenin şüpheli failler hakkında ‘güçlü eylemlerde’ bulunulduğunu söylemişti.

Üniversitedeki eylemciler ise İsrail’in saldırıları altındaki Gazze’de kalıcı ateşkes çağrısında bulundu. ABD’nin İsrail’e olan askeri yardımının son bulmasını isteyen eylemciler, üniversitenin de İsrail’in saldırılarından fayda sağlayan şirketler ile ilişiğini kesmesini talep etti.

Üniversite içinde çadır kampı olarak organize edilen protestolar, aralarında Filistin’de Adalet için Öğrenciler ve Barış için Yahudi Sesi de olan öğrenci grupları tarafından düzenlenmişti.