09.19.2024

ABD’nin Philadelphia eyaletinde Bayram Namazına silahlı saldırı

ABD’nin Philadelphia kenti Parkside bölgesinde bayram namazı kılmak için toplanan Müslümanların üzerine ateş açıldı. Saldırıda en az 3 kişi yaralandı. Amerikan polisi beş silahlı saldırganın gözaltında olduğunu açıkladı.

Polis, Batı Philadelphia’daki bir parkta aileler ve çocuklarla dolu Müslüman bir topluluğa Ramazan Bayramı kutlaması sırasında Çarşamba günü öğleden sonra meydana gelen silahlı saldırının ardından dördü çocuk beş kişinin tutuklandığı belirtiliyor.

Philadelphia Polis Komiseri Kevin Bethel bir basın toplantısında, saldırının yaklaşık 1000 kişinin halka açık kutlama için toplandığı Clara Muhammed Meydanı’nda saat 14.30 civarında gerçekleştiğini belirtti. Bir kadın, yerel bir televizyon kanalına ailelerin, çocukların ve yaşlıların, kutsal Ramazan ayının sonunu simgeleyen İslam dini kutlaması olan Ramazan Bayramı’na katıldığını söyledi. Çim sandalyeler, piknik masaları ve oyuncaklar kuruldu ve aileler bayram tatillerini en iyi şekilde kutlamak için toplandılar. Çocuklar oyun alanında koşarken, ebeveynler de arkadaşlarıyla sohbet ettiği sırada gelen silah sesleri, insanların kurşunlardan kaçmak için eğildiği ve ailelerin sevdiklerini alıp kaçmak için koştuğu büyük paniğe ve kaosa yol açtığını ifade etti.

Komiser, parkta bulunan iki grubun karşılıklı silah sesleri duymaya başladığını ancak polisin, saldırının dini kutlamayla bağlantılı olduğuna inanmadığını belirtti. Bethel, memurların kaçan üç erkek ve bir kadın şüpheliyi durdurduğunu ve dört silahı ele geçirdiğini açıkladı. Komiser, bu dört şüpheliden üçünün çocuk olduğunu belirtti. Komiser, başka bir polis memurunun 15 yaşındaki bir erkek şüpheliyle çatışmaya girdiğini, genci ateş edip omzundan ve bacağından vurduğunu ve ondan bir silah aldığını söyledi. Daha sonra şüpheli hastaneye sevk edildi.

Çatışma olayı çevredeki Müslüman cemaatinde şok dalgasına neden oldu. Cemaatin üyeleri dinin en kutsal günlerinden birinin kutlanmasının şiddetle sonuçlanmasından dolayı dehşete kapıldıklarını söylediler. Bu, Amerika Birleşik Devletleri’nde güvenli, aile dostu bir etkinlik olması gereken bir olayda silah seslerinin patlak verdiği bir başka zamana işaret ediyor.

Katılımcılar kutlamanın kaosa dönüştüğünü anlatıyor. Ramazan Bayramı için yakındaki bir etkinliğe katılan Najah Bey, silah seslerini duyduğunda ailesiyle vakit geçirdiğini söyledi. Etrafındaki herkesin koşmaya, çığlık atmaya ve yere düşmeye başladığını ve koşarken çılgınca oğlunu, ardından annesini, kardeşlerini ve büyükannesini aradığını söyledi.

Bey, “Sadece koşuyorduk ve aile üyelerimden biri karnından vuruldu” dedi ve daha sonra yaralanan kişinin kuzeni olduğunu paylaştı. Etkinliğe yüzlerce kişinin katıldığını söyledi. “Kimin ateş ettiğini, silah seslerinin nereden geldiğini bilmiyoruz ama insanlar ateş etmeye başladı ve herkes koşmaya başladı. Bebekleriniz var, yaşlılarınız var, herkes eğlenmek için oradaydı ve şimdi kendimizi acil serviste buluyoruz. ”Bey, “Birinin vurulmasından endişe duymadan kutlama bile yapamayacakmıyız” diye ekledi.

Yerel öğretmen Fareed Abdullah da kutlamadaydı. Silah sesleri başladığında birçok insanla birlikte koşmaya başladığını ancak ezilen çocuklara ve kadınlara yardım etmek için geri döndüğünü söyledi. 45 yaşındaki Abdullah, durumun “tam bir kaos” olduğunu söyledi.

Şiddetin Müslüman toplumu nasıl etkileyeceği ve bölge sakinlerinin bunun gibi gelecekteki kutlamalarda kendilerini ne kadar güvende hissedecekleri konusunda endişe duyduğunu söyledi. Abdullah, bir aile üyesinin yakındaki ofisine gizlice giren ve kardeşinin yardımı olmadan dışarı çıkmayan kendi kız kardeşini işaret ederek, “Artık pek çok insan korkacak” dedi. “Bazı insanlar bundan dolayı TSSB’ye sahip olabilir.”

‘Çocuklarımızın gelişimi için daha fazlasını yapmalıyız’

49 yaşındaki bölge sakini Thomas Allen, insanlar çığlık atmaya başladığında caddenin karşısında olduğunu söyledi. Philadelphia’daki gençlerin teknoloji ve bilimle ilgilenmelerine ve şiddetten uzak durmalarına yardımcı olmayı amaçlayan kar amacı gütmeyen bir girişimin parçası olduğunu söyledi. Ve saldırının dini bir kutlama sırasında gerçekleşmesi ve en azından kısmen gençler tarafından gerçekleştirilmesi onu hayal kırıklığına uğrattığını ifade etti.

“Bu, mübarek Ramazan ayıdır. Allem ile, Philadelphia’da yaşadığım bunca yıl boyunca buna benzer bir şey görmedim” dedi.