İnsan hakları savunucuları ve göstericiler, dünyanın birçok ülkesinde eş zamanlı olarak Guantanamo’nun kapatılması amacıyla protesto düzenledi.
İnsan hakları savunucuları, ABD’nin 2002 yılında açtığı Guantanamo cezaevinin kapatılması ve mahkumların serbest bırakılması çağrısı yaptı.
Avrupa, ABD ve Latin Amerika’da birkaç ülkede gösteri yapan insan hakları savunucuları, Guantanamo’daki mahkumların yaşadıklarını deneyimlemek ve bu duruma tepki göstermek amacıyla turuncu tulum giydi ve kafalarına siyah torba geçirdi.
Göstericiler, ABD’nin serbest bırakılmalarını onaylamasına rağmen 17 Guantanamo mahkumunun halen cezaevinde tutulmasına tepki göstererek söz konusu mahkumların salıverilmesini talep etti.
Cezaevinin ABD Anayasası’na ters düşecek şekilde şahısları gözaltında tutmak için kurulduğunu belirten göstericiler, bu sebeple mahkumların adil yargılanma haklarının elinden alındığını dile getirdi.
Kurulduğu tarihten bu yana 21 yıl geçen Guantanamo’da 780 kişinin alıkonulduğunu anımsatan göstericiler, tutuklulardan yüzde 1’lik kesimin bile suçlu olduğunun kanıtlanmadığına ve büyük çoğunluğunun serbest bırakıldığına dikkat çekerek cezaevinin kapatılmasını istedi.
Amerika merkezli Müslüman sivil haklar örgütü CAIR Başkanı Robert McCaw, “Bu bireylerin süresi belirsiz gözaltı süreçleri insan haklarının büyük bir ihlalidir.” dedi.
McCaw ayrıca “Guantanamo’daki bu cezaevinin varlığını devam ettirmesi, ABD’nin insan hakları siciline sürülmüş bir leke olarak kalmaktadır.” diye konuştu.
Guantanamo meselesinin Biden yönetimince ele alınması gerektiğini söyleyen McCaw, konunun daha fazla Kongre tarafından görmezden gelinmemesi gerektiğini vurguladı.
Guantanamo’da hala 31 mahkum bulunuyor.
Bunlardan;
– 17’sinin süresiz olarak tutulduğu ancak güvenlik şartları karşılandığı an serbest bırakılacağı açıklandı
– 3’ünün süresiz olarak tutulduğu açıklandı ve serbest bırakılmaları tavsiye edilmedi
– 10’u askeri mahkemelerde suçlandı ve yargılanıyor
– 1’i askeri mahkemelerde suçlu bulundu.