09.16.2024

Afganistan İslam Emirliği 10 günde 80 milyon dolarlık petrol satışı gerçekleştirdi

Afganistan İslam Emirliği yönetimi, ülkenin kuzeyindeki petrol havzasından ihracata devam ediyor.

Afganistan’daki İslam Emirliği yönetimi, ülkenin kuzeyinde bulunan Amu Derya (Ceyhun) havzasından petrol sondajına ve satışına devam ediyor.

Haziran ayı verilerine göre Afganistan 10 gün içerisinde toplamda 80 milyon dolarlık ham petrol satışı yaptı.

Afganistan’ın petrol üretiminin günlük ortalama 8 bin varil bandında olduğu ve zaman içerisinde artacağı ifade ediliyor. Afganistan Maden ve Petrol Bakanlığı Sözcüsü Müftü Hümayun Afgan’ın açıklamasına göre İslam Emirliği yönetimi söz konusu dönemde 130 bin ton ham petrolü 71.6 milyon dolara sattıktan sonra aynı gün 10.5 milyon dolar değerinde 20 bin ton ham petrolü daha ihaleye çıkardı. Satılan tüm petroller Amu Derya havzasından çıkarıldı.

Afganistan yönetimi maden ve petrol satışlarını genellikle ihaleye çıkararak açık artırmayla gerçekleştiriyor.

Afganistan’ın kuzey komşularıyla paylaştığı Amu Derya havzasının 962 milyon varil ham petrol ve 52 milyar metreküp doğal gaz içerdiği biliniyor.

Afganistan’ın petrol havzaları

Bölgede yapılan araştırma ve tahminlere göre, sadece kuzey bölgesinde 1.6 milyar varil ham petrol, 400 milyar metreküp doğal gaz, 500 milyon varil doğal gaz sıvıları olduğu belirtiliyor.

Afganistan’da hidrokarbon kaynakları bakımından 6 adet havza-yarı havza bulunuyor. Bunlar Amu Derya, Afgan-Tacik, Tirpul, Kuşka, Hilmend ve Katavaz havzaları. Özellikle kuzeydeki havzalar, Türkmenistan’daki büyük enerji rezervlerinin devamı niteliğinde olduğundan, bu bölgelerden ciddi miktarda petrol ve gaz çıkarılabileceği ifade ediliyor.