05.19.2024

Afganistan, kadınlara eğitimin yasaklandığı iddialarını yalanladı

Afganistan’da kız çocuklarının lise ve üniversitelere gitmesinin yasaklandığı haberleri gündeme bomba gibi düştü. Karara dünyanın dört bir yanından gelen tepkiler çığ gibi büyürken Afganistan İslam Emirliği iddiaların asılsız olduğunu açıkladı.

Afganistan Yüksek Öğretim Bakanlığı’nın üniversitelere gönderdiği bir yazıyla ülkedeki kadınların üniversite eğitiminin bir sonraki duyuruya kadar yasaklandığını açıklaması tepkilere neden oldu.

Uluslararası toplumdan tepkiler gelmeye devam ederken Afganistan İslam Emirliği kız çocuklarının lise ve üniversitelere gitmesinin yasaklandığına dair iddiaları yalanladı.

Afganistan İslam Emirliği Milli Eğitim Bakanlığı Sözcüsü konuya ilişkin yaptığı açıklamada, kararın sebebinin fiziksel yapı ve müfredat değişikliği olduğunu belirterek, Afganistan’da kız çocuklarının lise ve üniversitelerde okutulmamasının doğru bir bilgi olmadığını kaydetti.

Mevcut şartlarda kız ve erkek öğrencilerin birlikte okumalarının fiziki olarak aynı ortamda uygun olmadığından okulların sınıflarının fiziki olarak daha iyi bir hale getirilinceye kadar geçici bir süreyle kız öğrencilerin eğitimine ara verildiğinin altını çizen bakanlık sözcüsü, “İyileştirme çalışmaları yapılmaktadır. En kısa sürede bu sorunu halledildikten sonra kız öğrenciler eğitimlerine kaldıkları yerden devam edecektir.” dedi.