09.24.2024

AFP, İsrail ekonomisi kan kaybediyor: “Dibe vurdu”

Fransız haber ajansı AFP, yaklaşık bir yıldır süren Gazze savaşının İsrail ekonomisine büyük yük bindirdiğini yazıyor. 

Analizde, İsrail’de “yoksulluğun Hamas’la çatışmaların yaşandığı bölgelerden uzaktakileri de tehdit ettiği” belirtiliyor. 

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun tartışmalı yargı reformlarına karşı düzenlenen geniş çaplı protestolarla ekonominin zayıfladığı, ardından Hamas’ın 7 Ekim’deki Aksa Tufanı operasyonuyla başlayan Gazze savaşıyla durumun daha da kötüleştiği ifade ediliyor. 

Kudüs İbrani Üniversitesi’nden ekonomist Jacques Bendelac, çatışmaların devam etmesi halinde resesyon riskine dikkat çekerek, İsrail ekonomisinin durumuna ilişkin şu değerlendirmeleri paylaşıyor: 

İsrail ekonomisi sağlam olabilir fakat çok uzun süren bu savaşa dayanmakta artık zorlanıyor.

Resmi verilere göre, 2023’ün 4. çeyreğinde yüzde 21 oranında küçülen İsrail’in gayri safi yurtiçi hasılası (GSYİH), bu yılın ilk üç ayında yüzde 14 oranında toparlandı. Ancak büyüme ikinci çeyrekte yüzde 0,7’yle durgunlaştı. 

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Gazze’de devam eden savaş nedeniyle İsrail’in kredi notunu ağustosta “A+”dan “A”ya indirmişti. 

Kuruluşun açıklamasında, savaşın 2025’e kadar sürebileceği ve diğer cephelere yayılma riski taşıdığı değerlendirmesi yapılmıştı. 

Ekonomist Bendelac, yüksek yaşam maliyetleri ve ekonomik yavaşlamanın “kaçınılmaz olarak yoksulluğun artmasıyla sonuçlandığını” belirtiyor. 

AFP’nin analizinde, özellikle turizm, inşaat ve tarım sektörlerinin “peşi sıra kan kaybettiğine” dikkat çekiliyor. 

Tel Aviv’de gökdelen projelerinin ve ulaşım altyapı çalışmalarının yarım kaldığı belirtilirken, turizmin “dibe vurduğu” yorumu paylaşılıyor.

İsrail Turizm Bakanlığı’nın verilerine göre ocak-temmuzda ülke 500 bin turisti ağırladı. Ancak bu rakam, bir önceki yılın aynı dönemindeki turist sayısının sadece dörtte birine denk geliyor.