11.14.2024

AKP, anayasa değişikliğini yeniden gündemine aldı

AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı, geçen dönemde gündeme getirilen, Kahramanmaraş depremlerinin ardından rafa kalkan anayasa değişikliğini bu dönemde gerçekleştirmek istediklerini söyledi.

A Haber’e konuşan Yazıcı, “Tam tekmil bir anayasayı bu millet yapabilmelidir. Bunun arzusu içindeyiz. Geçen dönemde bunu gerçekleştiremedik, inşallah bu dönemde gerçekleştirebiliriz” dedi.

Yazıcı, parlamenter sisteme dönüşün önünün kapandığını savunurken, “Yeni bir anayasa yapımında da bu esaslar dikkate alınmak suretiyle tekmil bir anayasa, milletin anayasa yapma hakkını kullanabilmesini gerçekleştirebilmeliyiz. Bu arzu, bu niyet her zaman canlıdır, her zaman dinamiktir. İnşallah oluşmuş olan bu Meclis’te böyle bir anayasayı baştan, A’dan Z’ye kadar yazmak suretiyle, sonradan referandum yoluyla milletin onayına sunmak suretiyle yeni anayasayı inşallah gerçekleştiririz” diye konuştu.

Teklif ne getiriyor?

Başörtüsüne anayasal güvence ve “evlilik birliği”nin tanımlandığı anayasa değişikliği önerisi, TBMM Anayasa Komisyonu’nda görüşülmüştü. 

Teklifin AKP ve MHP oylarıyla komisyonda kabul edilen ve Anayasa’nın 24. Maddesinde değişiklik öngören hali şöyleydi:

“Temel hak ve hürriyetlerin kullanılması ile kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanılması, hiçbir kadının başının örtülü veya açık olması şartına bağlanamaz.

“Hiçbir kadın; dinî inancı sebebiyle başını örtmesi ve tercih ettiği kıyafetinden dolayı eğitim ve öğrenim, çalışma, seçme, seçilme, siyasî faaliyette bulunma, kamu hizmetlerine girme ile diğer herhangi bir temel hak ve hürriyeti kullanmaktan ya da kamu veya özel kesim tarafından sunulan mal ve hizmetlerden yararlanmaktan hiçbir surette yoksun bırakılamaz. Bu nedenle kınanamaz, suçlanamaz ve herhangi bir ayrımcılığa tâbi tutulamaz. Alınan veya verilen bir hizmetin gereği olan kıyafet söz konusu olduğunda Devlet, ancak dinî inancı sebebiyle kadının başım örtmesini ve tercih ettiği kıyafetini hiçbir surette engellememek şartıyla gerekli tedbirleri alabilir.”

Anayasa’nın 41. Maddesine  “Ailenin korunması, evlilik birliği ve çocuk hakları” şeklinde değiştirilmesini içeren ikinci maddesi ise “Evlilik birliği, ancak kadın ile erkeğin evlenmesiyle kurulabilir” ifadesi ekleniyor.