04.20.2024

Almanya Türkiye’den işçi alacak

Almanya 61 yıl sonra Türkiye’den işçi alacağını açıkladı. Kovid-19 ve yıllık izin döneminin başlamasıyla birlikte havalimanlarında yaşanan personel sıkıntısı, Türkiye’den ‘misafir işçi’ getirilerek çözülecek.

Almanya, 3 aydan beri süre gelen hava limanlarındaki kaosa Türkiye’den getirilecek bagaj kontrol görevlileri ile çözüm bulmaya çalışıyor.

Yaklaşık bin bagaj kontrol görevlisinin Temmuz ayında işe başlaması bekleniyor.

Bild am Sonntag gazetesinin verdiği habere göre, Almanya Federal Ulaştırma Bakanı Volker Wissing konuyu Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser ve Federal Çalışma Bakanı Hubertus Heil ile özel olarak görüştü.

Üç bakanın da onayı ile öncelikle Düsseldorf ve Köln hava limanlarında görevlendirilmek üzere binden fazla bagaj kontrol işçisi Almanya’ya getirilecek. İşçilerin, çalışma süreleri ise kısıtlı olacak.

KÖLN VE DÜSSELDORF’TA KAOS ZİRVE YAPTI

Almanya dışından gelen işçilere daha az ücret ödenmeyeceği, iş verenlerin işçilere ayrıca kalacak yer ayarlayacağı da bildirilen haberde, Almanya’daki hava limanlarının şu anda acilen 1000-2000 işçiye ihtiyaç duyduğunu da bildirildi.

Bu arada yaz izin döneminin başladığı Kuzey Ren Vestfalya Eyaletinin iki büyük hava limanı Düsseldorf ve Köln hava limanlarında cuma günü başlayan uzun kuyruklar Pazar günü de devam etti. Yolcular, yaklaşık 5 saat beklemek zorunda kaldı. Çok sayıda bagaj uçaklara alınamadı.

Almanya sınır güvenliğinden sorumlu Federal Polis’in ek görevli istihdam etmesine rağmen, Düsseldorf ve Köln hava limanlarında neredeyse tüm seferlerin gecikmeli gerçekleştiği belirtiliyor.

LUFTHANSA VE RYANAİR YOLCULARI MAĞDUR

Bu arada, binlerce seferi iptal eden Lufthansa ile Ryanair’in yolcuların iptal edilen seferlerinin ücretini ödememek için için çeşitli bahaneler öne sürdüğü açıklandı.

Yolcu hakları danışma bürolarına yapılan müracaatlarda, özellikle Lufthansa’nın, yolculara yasalarda gerekli alternatifleri sunmadığı hâlde iptal edilen seferlere ait ücretleri ödememek için mahkeme yolunu tercih ettiği, yolcuların çoğunluğunun da mahkeme ile uğraşmaktansa ücretleri istemedikleri ifade edildi. Aynı uygulamanın Ryanair tarafından da yapıldığı iddia edildi.