09.20.2024

Almanya’da, aşırı sağcı Reichsbürger üyelerine operasyon

Almanya’da devlet kurumlarındaki darbe şüphelilerine yönelik operasyon

Almanya’da darbe planı yaptıkları iddiasıyla operasyon yapılan “İmparatorluk Vatandaşları”na mensup devlet kurumunda çalışan şüpheliler soruşturulmaya devam ediyor

Almanya’da “İmparatorluk Vatandaşları”na (Reichsbürger) mensup özellikle devlet kurumlarında çalışan şüpheliler gözaltına alındı. Bavyera Eyaleti İçişleri Bakanı Joachim Herrmann, “İmparatorluk Vatandaşları”na yönelik operasyonlar kapsamında eyaletlerinde görev yapan 6 polis memurunun geçici olarak görevden alınarak haklarında soruşturma başlatıldığını açıkladı.

Almanya Başsavcısı Peter Frank, tutuklananlar ve onlarca destekçisinin ortak bir hedefi paylaştığını ifade etti:

“Almanya’daki mevcut devlet düzenini şiddet ve askeri yollarla ortadan kaldırmak.”

İdeolojik görüşleri, demokrasinin reddinden monarşizm unsurlarına, aşırı sağcılığa, tarihsel revizyonizme, anti-Semitizme ve Holokost inkarına ve ezoterizme kadar uzanıyor – okült, metafizik ve diğer benzer öğreti ve uygulamaların kendi kendine bilgi ve kendini gerçekleştirme.

Pratik açıdan, iddia edilen planları arasında politikacılara saldırmak, Bundestag’a (Almanya parlamentosu) saldırmak, federal hükümeti devirmek, yargıyı dağıtmak ve orduya el koymak yer alıyordu. Son 75 yılda Almanya’yı demirleyen bu demokratik yapıların istikrarı düşünüldüğünde, en iyi ihtimalle tuhaf görünen bir senaryo. Yine de hareketin şimdiye kadar aldığı alay, metastaz yapmasına izin verdi ve Alman yetkililer bu tehdide henüz tutarlı bir çözüm bulamadı.

1998’de kurulan ve ancak 2011’de açığa çıkarılan aşırı sağcı bir Alman neo-Nazi terörist grubu olan Nasyonal Sosyalist Yeraltı’nın aksine -hem Alman yetkililerin hem de kamuoyunun şokuyla- Reichsbürger hareketi, yetkililerin habersiz olduğu gizli bir örgüt değil. Halkın daha geniş kesimleri de onların varlığından haberdar olmuştur, çünkü bazı Reichsbürgerler inançlarını yalnızca mitinglerde veya diğer etkinliklerde değil, aynı zamanda TV röportajlarında da yaymaktadırlar.

Reichsbürger, Federal Almanya Cumhuriyeti’nin uluslararası hukuka göre yasal bir devlet olmadığına ve dolayısıyla var olmadığına inanan farklı bireyler, gruplar ve kuruluşlar için kullanılan bir şemsiye terimdir. Bunun yerine, genellikle 1871 sınırlarına dayanan “Alman İmparatorluğu”nu, şu anda fiilen devlet gücü olmasa da, hâlâ yasal olarak geçerli rejim olarak görüyorlar.