09.16.2024

Almanya’dan Kursk harekatı yorumu: “Bize haber verilmedi”

“Ukrayna büyük bir gizlilikle hareket ediyor”

Alman Hükümet Sözcü Yardımcısı Wolfgang Büchner, Ukrayna’nın Kursk saldırısını müttefik devletlere haber vermeden başlattığını öne sürdü.

Büchner, pazartesi günü yaptığı açıklamada Ukrayna’nın Rus toprağı Kursk’a saldırısını “büyük bir gizlilikle ve geribildirim vermeden düzenlediğini” belirtti.

Alman hükümetinin operasyonla ilgili önceden bilgilendirilmediğini savunan Büchner, “Şimdiye dek gördüklerimiz kadarıyla bölgesel anlamda sınırlı bir harekat düzenleniyor” ifadelerini kullandı. 

Büchner, operasyonun hızlı ilerlediğini ve savaş alanındaki durumun sürekli değiştiğini söyleyerek, harekata ilişkin detaylı değerlendirme yapmanın henüz doğru olmayacağını belirtti.

Ukrayna, 6 Ağustos’ta Rusya sınırını geçerek Kursk’a girmişti. Alman zırhlı araçlarının da cephede kullanıldığı iddia edilmişti.  

Almanya’nın tanınmış tabloid gazetelerinden Bild, Kursk’a düzenlenen saldırılarda Alman yapımı Marder piyade muharebe araçlarının kullanıldığını öne sürmüştü. Ukrayna ordusunda Alman üretimi Leopard 2 ve Leopard 1 tankları da var.

Büchner cephede Alman silahlarının kullanılmasına ilişkin yorum yapmayı reddederken, Berlin’in harekatla ilgili Kiev’le sürekli iletişim halinde olduğunu bildirdi. 

Almanya Savunma Bakanlığı ise Ukrayna’ya gönderilen teçhizatlarının kontrolünün Kiev’de olduğunu belirterek, bunların Rus toprağında kullanımına karşı çıkmamıştı.

Diğer yandan Fransız haber ajansı AFP’ye konuşan ve kimliklerinin gizli tutulmasını isteyen Ukraynalı yetkililer, Batılı ülkelerin Kursk harekatında karanlıkta bırakılmadığını öne sürmüştü. 

Ukrayna, Şubat 2022’de başlayan savaşta Kursk hamlesiyle en büyük sınırötesi operasyonunu düzenliyor. 

Ukrayna Genelkurmay Başkanı Oleksandr Sırski, dünkü açıklamasında ordunun yaklaşık bin kilometrekarelik Rus toprağını ele geçirdiğini ileri sürmüştü.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ise Ukrayna’nın saldırısını “büyük provokasyon” diye niteleyerek gerekli yanıtın verileceğini söylemişti. 

Kursk Vali Vekili Aleksey Smirnov, bölgedeki 28 köyün Ukrayna kontrolünde olduğunu ve saldırılarda 12 sivilin hayatını kaybettiğini savunmuştu.

Rusya Savunma Bakanlığı da harekatta Ukrayna’nın en az 1300 askerini ve 100 zırhlı aracını kaybettiğini öne sürmüştü. Kiev henüz kayıplarla ilgili bir açıklama yapmadı.