09.17.2024

Almanya’nın Dresden kentinde köprü çöktü, kıl payı faciadan dönüldü

Yetkililer, Çarşamba sabahı erken saatlerde doğu Almanya’da kısmen çöken beton bir köprünün, Dresden’deki önemli bir trafik arterini ve Barok mimarisi nedeniyle “Elbe Nehri’nin Floransa’sı” lakaplı şehrin ısıtma sistemini aksatmasının nedenini araştırıyor.

Dresden itfaiye teşkilatı, Dresden’in tarihi eski kentini şehrin diğer bölgelerine bağlayan Carola Köprüsü’nün yaklaşık 330 metrelik bir bölümünün Elbe nehrine düştüğünü söyledi. Olay sırasında köprüden geçen araç olmaması nedeniyle can kaybı yaşanmadı.

Dresden itfaiye teşkilatı, internet sitesinde Carola Köprüsü’nün bir bölümünün Elbe Nehri’ne düşmesi sonucu kimsenin yaralanmadığı belirtildi. Alman haber ajansı dpa’ya göre, polis herhangi bir kötü niyet belirtisi olmadığı için çöküşü bir kaza olarak değerlendiriyor. Köprünün Doğu Almanya’nın eski komünist döneminden kaldığı ve olay yerindeki yetkililer, çarşamba günkü çöküşe o dönemde oluşan klor korozyonunun katkıda bulunmuş olabileceğini belirtti.

Tüm köprünün acil olarak kapatılması, şehrin tramvay sisteminin yanı sıra Dresden’in Eski Kenti ile Yeni Kenti arasında seyahat etmek için köprüyü kullanan sürücüler, yayalar ve bisikletliler için seyahati aksattı. Tekne trafiği de durduruldu ve bu durum kargo gemilerini ve turistik gezi gemilerini etkiledi. Ekipler saat 03.00’ten kısa bir süre sonra uyarıldı ve Elbe Nehri üzerindeki birçok geçişten biri olan köprünün önümüzdeki saatlerde daha fazla çökmesinden endişe duyuluyor.

Kentin ısıtma sistemini oluşturan borularda da hasar meydana geldi. İtfaiye sözcüsü Michael Klahre gazetecilere yaptığı açıklamada, “Ayrıca, iki büyük bölgesel ısıtma borusunun patlaması nedeniyle, Dresden’in tüm federal eyalet başkentinde sıcak su temini tamamen durma noktasına geldi” açıklamasında bulundu. Dresden, Berlin’in yaklaşık 100 mil güneyinde bulunuyor.