10.07.2024

Alparslan Hoca: “Bu Kadar Hırsızı Bol Olan Ülkede Tabi Ki Ekonomi Perişan Olur!”

Alparslan Hoca, Erdoğan’ın; “Fiyatlar noktasında gayet uygun.” dediği Tarım Kredi Kooperatifi marketlerinin zarar ettiğinin ortaya çıkmasını değerlendirdi.

Furkan Vakfı Kurucu Başkanı Alparslan Kuytul Hoca, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Tarım Kredi Kooperatifinin 2019 yılında 46 milyon 5 bin lira olan zararının 2020 yılında 58 milyon 253 bin lira olduğunu açıklaması sonrası bin kadar şubenin daha açılacağı ifade etmesi üzerine değerlendirmede bulundu. “Çözüm, bu tarım kooperatifleri değil. Çözüm, masrafını azaltmak, maliyeti düşürmek” diyen Alparslan Hoca, şu cümleleri kaydetti.

‘Çözüm Tarım Kooperatifleri Değil!’

                “Hatırlarsanız daha önce de tanzim satışları, demişlerdi? 3 gün devam etti. Fazlası belediyelerin cebinden çıktı. Ucuz verildi belki ama geri kalan kısmını devlet karşıladı ya da belediye karşıladı. 5 liraya alıyorsa mesela 4 liraya veriyor. Ucuz göstermek için. Piyasayı düşürmek için. Bunu esnaf yapamaz ki! Adam, 5 liraya aldı mı, 6 liraya, 7 liraya vermek zorunda. Ama belediye, devlet; 5 liraya alır, 4 liraya verir. Böylece fiyatı düşük göstermek ister. Çünkü enflasyonu düşürmeye çalışıyor.

Çözüm, bu tarım kooperatifleri değil. Çözüm, masrafını azaltmak, maliyeti düşürmek. Maliyeti düşürmüyorsun. Adam, hayvan yemini dün 3 liraya alıyorsa bugün 5 liraya alıyor. Sen, bunu düşürmedikten sonra bu adam bir şey kazanamaz ve hayvancılık biter, gider. Tarım da öyle, hayvancılık da öyle… Maliyetlerin düşürülmesi lazım.

‘Tarım Kredi Kooperatiflerinin Masrafları Nasıl Karşılanıyor?’

          Hükûmet ne yapıyor? Yurt dışından ucuz mal getiriyor. Onları zengin ediyor. Bizim çiftçimizi, hayvancımızı perişan ediyor. Piyasayı düşürebilmek için yurt dışından mal getiriyor. Bunun sonucunda bu ülkede ne hayvancılık kalır ne tarım kalır. Maliyetleri düşüremiyor. Çünkü memleketi yediler, bitirdiler. Hazinede para kalmadı. Her şeye zam yapmak zorundalar. Çünkü sürekli israf var, hırsızlık var. Hem israf hem hırsızlık. Yukarıdan aşağıya bütün kademelerde herkes bir taraftan yiyor. Olan fakire, işçiye, köylüye oluyor. Bu kadar hırsızı bol olan, bu kadar israfı bol olan bir ülkede ekonomi tabii ki perişan olacak ve hükûmet sürekli zam yapmak zorunda kalacak.

Velhasıl çözüm tarım kooperatifleri değil. İşte bakın tarım kooperatifi zarar ediyormuş. Bu ne demek? 5 liraya alıyor, 4 liraya veriyor, demek. Bu doğru mu şimdi? Sen devletsin, hadi bunu karşılıyorsun bizim cebimizden. Milletten topladığı vergiler, cezalar… Her şeye ceza, ceza, ceza… Her şeye vergi, vergi, vergi… Milletten topladığı parayla o tarım kooperatiflerinin masrafını karşılıyor. Daha ucuza satabiliyor. Ama esnaf bunu yapamayacağına göre sen de bunu uzun süre sürdüremezsin.

Bin tane market açacaksın. Bunun bir zahmeti var, bunun bir masrafı var. Bu 3 gün sürecek, 4. gün kapanacak besbelli.  Bu devletin bile buna gücü yetmez. Sürekli destekleyemez. Sürekli 5 liraya alıp 4 liraya, 3 liraya… Devletin de buna gücü yetmez. Ne olacak? 3 gün sonra kapanacak. Tanzimler kapanmadı mı? Bu da kapanacak, bunlar suni yollar.

 Eğer gerçekten kıtlık olsa; bazıları kötü niyetli. Kıtlıktan istifade edip çok kar etme peşinde olsa devletin böyle bir önlem alması doğrudur. Hatta devlet, gerekirse fiyatı sabitler. Ama kıtlık varsa. Alçaklar, alçaklık yapıyorsa karaborsacılar; böyle durumlar varsa doğru olur. Yoksa şimdi öyle bir şey yok. Kıtlık da yok, bir şey de yok. Mal, çok ama pahalı. Çünkü maliyeti yükselmiş. Adamı kurtarmıyor,

Bakın Tarım Kredi Kooperatiflerinin zarar ettiği ortaya çıkmış. Demek ki devlet, kendi cebinden veriyormuş. Demek ki gerçek değilmiş. 3 kuruş daha ucuzmuş ama demek ki gerçek değilmiş. Devlet cebinden karşılamış.”